Norsk Regnesentral: Norges EM-sjanser er overraskende gode

Har simulert gruppa 10 000 ganger. 

(TV 2 Sporten): Optimismen er tilbake i Fotball-Norge etter landslagets oppløftende resultater mot Bulgaria og Kroatia.

Med to kamper igjen av EM-kvalifiseringen er Norge blant de to lagene som går direkte til sluttspillet, sammen med Italia. Og 16 poeng på åtte kamper er såpass at håpet om eventuelt å kvalifisere seg som beste gruppetreer lever i beste velgående.

Men hvor gode er egentlig mulighetene for at vi kan gjøre som Nils Arne Eggen foreslår - og sette i gang med å friske opp fransken?

Overraskende gode, ifølge tallknuserne hos Norsk Regnesentral.

54 prosent sjanse for én eller to
Ved å legge til grunn såkalte styrketall - som er en historisk analyse av hvor gode lagene er, kombinere det med FIFA-rankingen og andre parametere som hjemmebanefordel på 20 prosent, for deretter å spille alle de gjenværende kampene i Norges gruppe 10 000 ganger på en datamaskin, har de regnet seg fram til følgende: 

* Norge har 54 prosent sjanse for å kvalifisere seg til EM gjennom å bli nummer én eller to i gruppa.

* Sjansen for at Norge havner på førsteplass i gruppa er 12,3 prosent, sjansen for andreplass er 41,7 prosent, og sjansen for tredjeplass 46 prosent.

* Hvis anken fra Kroatia går gjennom (er trukket ett poeng på grunn av et hakekors i gressteppet under hjemmekampen mot Italia), synker Norges sjanser for å havne blant de to beste fra 54 til 33 prosent.

* Gruppeleder Italia har 86,5 prosent sjanse for å vinne gruppa, 10,3 prosent sjanse for å bli nummer to og 3,2 prosent sjanse for å bli nummer tre.

* Kroatia har 1,2 prosent sjanse for å vinne gruppa, 48,1 prosent sjanse for å bli nummer to og 49,7 prosent sjanse for å bli nummer tre.

Bedre enn synsing
Mange er selvsagt opptatt av hvordan sjansene er for å bli beste treer i de ni kvalifiseringsgruppene. For å gjøre en tilsvarende grundig utregning ville Norsk Regnesentral trengt minst et døgn - såpass omfattende er det tallmaterialet.

Men assisterende forskningsleder Anders Løland har gjort et forenklet regnestykke for å finne ut hvor store Norges EM-sjanser er totalt sett, altså ved enten å bli én eller to i gruppa, beste treer eller gå videre etter playoff mot en annen gruppetreer.

- Da ender vi opp med 79,6 prosent sjanse for norsk EM-deltakelse. Det er mer enn bra, synes jeg. Faktisk vil jeg si at Norges muligheter for EM er overraskende gode. 79,6 prosent sjanse er et tall vi er kommet fram til under omtrentlige forutsetninger, men dette er mye bedre enn synsing og mye mer nøytralt, mener Løland.

Modellen tar ikke hensyn til ting som formutvikling, skader og karantener, men ifølge Lølands beregninger har Norge større muligheter enn for eksempel Kroatia til å nå EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer.

Tallet for Kroatia er 76,9 prosent, mens Italia med hele 98,2 prosent virker bankers i EM-sluttspillet.

Mens Drillo alltid var opptatt av prosenter og sannsynlighetsberegning, er etterfølger Per-Mathias Høgmo det motsatte:

-Jeg er ikke opptatt av den type statistikk og regning, det blir feil fokus for meg. Vi skal ha fokus på å vinne den kampen, og da blir det gøy å se bakover når du skal ha statistikk, sier han til TV 2 Sporten. 

Det gjenværende programmet for de tre topplagene i gruppe H er slik:

Norge: Malta (h) 10. oktober, Italia (b) 13. oktober.
Italia: Aserbaidsjan (b) 10. oktober, Norge (h) 13. oktober.
Kroatia: Bulgaria (h) 10. oktober, Malta (b) 13. oktober.

Status blant de tre beste lagene i gruppe H:

1. Italia 17 poeng
2. Norge 16 poeng
3. Kroatia 14 poeng (er fratatt ett poeng, har anket straffen)