Piloter oppgitt over passasjerer etter dramatisk brann i fly

Til tross for gjentatte beskjeder om ikke å ta med håndbagasje på evakueringssklien, blir det likevel gjort. – Sklien blir som en «dødelig slalåmløype», sier amerikansk pilot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Passasjerene i British Airways-flyet som tok fyr like før takeoff i Las Vegas tirsdag i forrige uke kom fra hendelsen med livet i behold. Noen hadde også med seg håndbagasjen i god behold.

Nettopp det at enkelte tok med seg håndbagasjen får piloter til å riste på hodet. Noen av passasjerene brukte også tid på å ta selfier.

– Det har ingen verdi hva vi sier, passasjerene gjør som de vil likevel, sier Chris Manno.

«Dødelig slalåmløype»

Manno er er en amerikansk pilot med lang erfaring, og som har brukt sosiale medier til å si sin mening om passasjerene som kom ut fra British Airways-flyet med bagasje i hånden, og gjerne en selfie på mobilen.

Piloten Patrick Smith beskriver turen på en evakueringssklie full av håndbagasje som en «dødelig slalåmløype». Bager og kofferter kan lage hull i de oppblåsbare skliene, de kan blokkere nødutgangene og dermed forsinke evakueringen og de kan forårsake andre typer skader. 

27 personer ble tatt til sykehus med mindre skader etter brannen i flyet. De fleste skadene kom under evakueringen, melder nyhetsbyrået AP. 

Så fort som mulig

– Det er bare én ting som skal ned en evakueringssklie, og det er mennesker, sier Jobjørn Skatval, leder for Norsk flygerforbunds flysikkerhetskomite. 

Oppstår en såkalt forberedt nødsituasjon legges det stor vekt på at flyet skal evakueres så fort som mulig. 

– Tiden det tar å hente med seg bagasjen, trille den med seg når den kanskje hekter seg i armlener, det er en forsinkelse som ikke er ønskelig i en nødsituasjon, sier Skatval til TV 2. 

Han legger i tillegg vekt på at tunge bager og kofferter som blir liggende i bunn av sklien kan skade dem som sklir ut like etterpå. 

Karen (60) tok med vesken

Piloten Manno la også merke til at passasjerene tok med seg håndbagasjen da et Delta Air Lines-fly var nær ved å skli av rullebanen i New York i mars, og et Asiana Airlines-fly tok fyr etter en hard landing i San Francisco i 2013. 

Karen Bravo (60) var en av passasjerene som tok med seg vesken da hun ventet på sin tur til å evakuere flyet.

– Det ville vært som om huset ditt sto i flammer, og du gikk ut døren, forteller hun til AP.

– Ting kan skje fort 

Jobjørn Skatval i flysikkerhetskomiteen forstår at det kan føles unaturlig å ikke ta noe med seg ut av flyet, men presiserer likevel at det eneste rette er å la vesker og annen bagasje stå. 

– Ting kan skje veldig fort, langt fortere enn i et brennende hus. Du skal stille deg i kø og komme deg ut, eventuelt hjelpe barn eller andre som trenger hjelp, sier Skatval. 

British Airways-flyet som tok fyr skulle til Gatwick i London da det tok fyr i Las Vegas tirsdag. Om bord var 159 passasjerer og 13 besetningsmedlemmer.

I løpet av fem minutter var British Airways-flyet evakuert.