Professor: – IS peker nese til verdenssamfunnet

Professor Knut S. Vikør sier det er vanskelig å være altfor positiv med tanke på Grimsgaard-Ofstads situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Ifølge opplysninger VG har fått tilgang på er det fremsatt flere krav fra terrorgruppen Islamsk Stat for å frigi gisselet. Et av kravene skal ha vært på flere titalls millioner norske kroner. 

Sent onsdag kveld ble det offentlig kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) er tatt som gissel av terrorgruppen Islamsk Stat (IS).

Grimsgaard-Ofstad er trolig blitt goldt fanget siden han kom til Syria i januar. Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger. Professor ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, forteller til TV 2 at staten Norge har få forhandlingsmuligheter i gisselsituasjonen.

– Det måtte i så fall være å bruke uformelle bakkanaler og omveier som de da naturligvis ikke vil snakke om. Men det er rimelig å anta at det er det de har gjort det siste halve året, uten at det har ført til noe, sier Vikør.

– Så Norge står altså med ganske få verktøy her?

– Ja, fordi Norge vil ikke gjøre noe som kan gi en anerkjennelse til IS. Hvis en først begynner å betale løsepenger, så setter det en presedens. Offentlig kan Norge aldri si at de betaler noen løsepenger, men også indirekte, dersom det kommer frem via bakkanaler at Norge har betalt noe, så vil det ha samme effekt.

Under en pressekonferanse sent onsdag kveld gjorde statsminister Erna Solberg det klart at Norge ikke kommer til å betale løsepenger til IS. 

Kjenner ikke årsaken 

Vikør påpeker også at Norge nå er i krig med terrororganisasjonen IS, og at vi dermed er i forhandlinger med fienden. Nordmannen skrev i januar på sin egen Facebook-side at han var ankommet Syria, og oppholdt seg da i den urolige Idlib-provinsen. Årsaken til at han var der er ikke offentlig kjent.

– Det blir sagt i annonsen at han skal være masterstudent, men om dette er reelt eller om det bare er noe som bare blir sagt er ikke kjent. Hva slags mål han hadde vet ikke vi, sier professoren.

– Stor grunn til bekymring

Vikør forteller videre at det er vanskelig å være altfor positiv, med tanke på Grimsgaard-Ofstads situasjon.

– Det har vært en håndfull tilfeller der IS har sluppet fri gisler de har tatt. Vi har hatt et par tilfeller fra Libya, med IS-grupper der har gjort det, tilsynelatende uten foranledning og grunn. Men det er klart at vi har jo også svært mange tilfeller av det motsatte, som er grunn til stor bekymring.

Gisselets muligheter for å overleve er dermed trolig små, ifølge Vikør.

– Det er litt spesielt med denne annonsen. Hadde det vært for å gjøre et politisk poeng ut av det, og slå til mot en fiende, så er det forventet at de hadde offentliggjort navn og bilde med en gang. Deretter hadde de gjort et propagandashow ut av det, ved å spille inn en video der han tar på seg skylden og alt mulig slikt, slik vi har sett før. Men det har jo ikke skjedd. I stedet har vi denne pussige annonsen, der de mer eller mindre peker nese til verdenssamfunnet og sier at hvem som helst kan betale.

– Gisler har blitt drept på en ubehagelig måte

Bildene av nordmannen er trykket i den siste utgaven av terrorgruppen IS sitt magasin. På bildet er Ole Johan Grimsgaard-Ofstad avbildet i gul drakt ved siden av det som angivelig er en kinesisk fange. 

– Det kan jo tyde på at dette er en slags undergruppe under IS, for det er selvstendige grupper og militser som er under IS i Syria, og at de kan ha sine egne hensikter med dette som ikke medfører at han skal få en dødelig utgang, sier Vikør.

– Det er det man kan håpe på, men sporene skremmer jo. Det har vært tilfeller der gisler har blitt drept på en ubehagelig måte, legger han til.