Dumoulin får hjelp av annet lag til å vinne Vueltaen

– Vi håper av hele vårt hjerte at Tom vinner rittet.

Se den 18. etappen i Vuelta a Espana på TV 2 Sportskanalen og Sumo torsdag kl. 16.00!

En felles nederlandsk innsats kan være det som skal til for å hjelpe Tom Dumoulin (25) til sammenlagtseier i Vuelta a Espana. Den nederlandske Giant-Alpecin-rytteren har kjørt seg inn i den røde ledertrøyen mot alle odds i kamp mot langt mer meritterte etapperyttere.

– Håper Tom vinner
Et håndsrekning fra landsmennene i det nederlandske profflaget Lotto-JumboNL er varslet. Sportssjef Merijn Zeeman hos det gulkledde laget lovet nemlig før onsdagens tempoetappe at dersom Dumoulin kjørte seg inn i rød trøye, skulle han få hjelp i kampen om å forsvare den.

– Vi håper av hele vårt hjerte at Tom vinner rittet, sa Zeeman til NOS

– Tom og Giant-Alpecin er klare over at vi i utgangspunktet er her for å vise oss selv frem. Men Lotto-Jumbo og Giant-Alpecin er to lag som unner hverandre det ene og det andre. Dersom vi kan bidra, gjør vi selvfølgelig det,

Dumoulin leverte så det gnistret onsdag. En knusende temposeier for rytteren ingen en gang nevnte som outsider til sammenlagtseieren før Vueltaen, førte Dumoulin inn i rød trøye tre sekunder foran Fabio Aru i sammendraget.

Men selv med hjelp fra Lotto-Jumbo kan det bli for vanskelig for Dumoulin å forsvare ledelsen i rittet mot knallsterke klatrere som Aru og Joaquim Rodríguez. Lagene til klatrespesialistene er bygget rundt kampene i fjellene – det er ikke Dumoulins Giant-Alpecin.

– Når det gjelder å ha kontroll over etappene, er Giant selvsagt sårbare i fjellene. Det gjelder også oss. Vi kan utgjøre en forskjell og ta kontroll i de mellomharde partiene. Men dersom en luke skal tettes i motbakke, er jeg redd vi ikke kan hjelpe ham, sier Zeeman.

Kan få etterlengtet seier
I Giant-Alpecin-laget er det ikke mye som minner om klatrespesialister. Det er det heller ikke i hjelperne i Lotto-Jumbo. Derfor kommer mye til å handle om å ligge på hjulet til Aru for Dumoulin – med eller uten hjelp fra lagkameratene eller Lotto-Jumbo. 

Skulle Dumoulin komme seg til Madrid med den røde trøyen, blir han den første nederlender siden Joop Zoetemelk vant Tour de France i 1980 til å vinne en Grand Tour.

– Dersom du hadde nevnt Dumoulin som en favoritt før rittet, hadde man sagt at du ikke hadde sett mye sykkel. Det er likevel en gledelig overraskelse, sier TV 2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg.

Ser man nærmere på lagene, er Stoltenberg usikker på om Lotto-Jumbo har nok krefter og ferdigheter til å hjelpe Dumoulin i de avgjørende fasene av etappene. 

– Jeg ser jo at Giant-Alpecin og Lotto-Jumbo er ulike lag, men Nederland er i ekstase over kanskje å få den første Grand Tour-vinneren på over 30 år. Da er det like greit å si at de vil hjelpe Dumoulin. Spanjolene har jo kjørt for hverandre tidligere. Det er helt greit for meg.

Spår spinnvill kjøring
Tre fjelletapper står på tapetet før parademarsjen til Madrid søndag. Heldigvis for Dumoulin har ingen av de krevende etappene målgang på toppen av et fjell.

– Tre sekunder er i realiteten ingenting. Det kommer til å bli et show for tilskuerne, og en vanvittig tett kamp. Det kommer tøffe dager, og han (Aru) kommer definitivt til å prøve å få meg ut av trøyen, sier Dumoulin til Cyclingnews.

Han trekker frem lørdagens etappe til Cercedilla som den tøffeste av de kommende dagers prøvelser. Da skal feltet over fire førstekategoristigninger. 

– Dersom Dumoulin skal vinne, burde han hatt flere sekunder. Men alt kan avgjøre. Det er tre forholdsvis like etapper med bakker med fem til seks prosents stigning og utforkjøringer på over ti kilometer. Dersom det er 30 sekunders avstand på toppen, lukker jeg øynene. Da kommer de til å kjøre spinnvilt utfor, sier Stoltenberg.

– Kan bli et taktisk spill
Dumoulin har vært flink til å begrense tidstapene til de øvrige klatrerne på de aller tøffeste etappene, men Stoltenberg holder likevel Aru som favoritt til å vinne rittet.

Samtidig har han liten tro på at tredjemann i sammendraget, Rodrígeuz, går helt til topps.

– Vi skal ikke avskrive Rodríguez, men 1.15 er mye. Det kan bli et taktisk spill mellom Aru og Dumoulin, sier Stoltenberg.

– Jeg er spent på hva Dumoulin gjør dersom Rodríguez angriper. Er han kald nok til å la ham gå?

Nettopp det gjenstår å se. En ting er i alle fall sikkert. Det blir en heidundrende avslutning på Vuelta a Espana.