En politibetjent serverer f.v: Hussain, Ahmed, Anoud og Mustafa knekkebrød og kjeks på tollstasjonen i Svinesund. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
En politibetjent serverer f.v: Hussain, Ahmed, Anoud og Mustafa knekkebrød og kjeks på tollstasjonen i Svinesund. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ni flyktninger tatt hånd om på norskegrensen

Til sammen ni flyktninger, sju av dem fra Syria, er tatt hånd om av norsk politi på norsk side av grensen ved Svinesund natt til torsdag. Samtidig er fire anmeldt for menneskesmugling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi stanset to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Flyktningene blir tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videretransportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo, sier operasjonsleder Villy Meier i Østfold politidistrikt til NTB.

Ifølge NTBs opplysninger ved grensen er de fire hjelperne som ble stanset i de norske bilene, tre menn og en kvinne, opprinnelig fra Homs i Syria.

De fire syriske flyktingene ble natt til torsdag fraktet i to norske biler fra Sverige til Norge. Der ble de stoppet av toll og politi.

De har brukt 18 dager på flukten fra Syria til Svinesund. Flyktningene ble tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videretransportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo. De fire som kjørte de norske bilene ble anholdt og siktet for menneskesmugling.

Meier forteller at de er siktet for menneskesmugling, men siden de har bostedsadresse i Norge er de ikke pågrepet.

– Dette er folk som har kjent bostedsadresse i Norge. Derfor har vi valgt å ikke pågripe dem. De kan imidlertid vente seg bøter, sier operasjonslederen.

Samtidig kom ytterligere tre syriske flyktninger og to fra Eritrea over grensen i løpet av torsdagsnatten. Alle de ni vil søke om asyl. (©NTB)