– Han har trolig vært et enkelt offer

Forsker Lars Gule tror at den kidnappede nordmannen reiste alene til Syria for å studere situasjonen under borgerkrigen, inkludert terrorgruppen Islamsk Stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld sprakk nyheten om at Ole Johan Grimsgaard-Ofstad holdes fanget av terrorgruppen Islamsk Stat. Mannen har trolig blitt holdt fanget siden han kom til Syria i januar for snart ni måneder siden. 

Forsker Lars Gule har undersøkt mannens reise inn i det borgerkrigrammede landet. 

– Vi kan følge hans bevegelser på Facebook, og han har tydeligvis reist til Midtøsten, vært i Tyrkia en stund, forsøkt å komme inn i Syria via ulike grenseposter. Han har prøvd en stund før han da endelig kom inn i Idlib-provinsen, og senere Idlib by.

– Enkelt offer

Gule forteller at Idlib har vært et urosenter siden borgerkrigen startet, og at Grimsgaard-Ofstad har skrevet på Facebook at han skal videre innover i Syria til Hama.

– Alt dette tyder på at han har reist alene, ikke hatt noen kontakter. 

– Det betyr at an ikke har hatt noen beskyttelse, og han har vært et veldig enkelt offer for kidnapperne. 

Ifølge Gule virker det som om den kidnappede nordmannen reiste ned for å studere situasjonen i Syria, inkludert terrororganisasjonen Islamsk Stat.

– Ellers er det ikke noe i oppdateringene hans som indikerer motivene for reisen.

– Ble dratt mot det ekstreme

TV 2 har vært i kontakt med en tidligere studievenn av mannen, som forteller at kidnappingsofferet var involvert i flere sammenstøt med Blitzungdommen på 90-tallet. Han ble også sett på som kontroversiell blant sine medstudenter. 

– Han ble dratt mot det ekstreme. Nå ser det ut til at han er svært opptatt av krigen i Syria, sier studievennen, som har truffet den kidnappede mannen ved noen anledninger siden studiedagene.

Lars Gule peker på at den kidnappede mannen virker til å ha blitt mer og mer interessert i situasjonen i Syria i løpet av 2014. Han har også delt mange artikler som beskriver situasjonen.

– Hva hans politiske posisjoner har vært er vanskelig å si noe om, men i 2014 uttrykker han i alle fall en forsiktig sympati med den muslimske delen av opprøret mot regimet i Syria.

– Kjenner ikke annet språk enn vold og hat

Nordmannen skal ha blitt kidnappet så tidlig som i januar i år, og siden har det pågått intense forhandlinger fra norske myndigheters side for å få mannen løslatt.
Statsminister Erna Solberg presiserte på en pressekonferanse sent onsdag kveld at de ikke kommer til å betale løsepenger til IS.

– Dette er en sak som regjeringen tar svært alvorlig. Vi kan ikke og vil ikke gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister. Utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt som gissel.

Hun legger til vi også er forpliktet av folkeretten og FN-resolusjoner til å motvirke terrororganisasjoner.

– Dessverre vil den oppmerksomheten terrororganisasjonen nå får her hjemme i Norge, være nettopp det de ønsker. Dette er en sak som utfordrer oss som nasjon. Her står vi mot krefter som ikke kjenner annet språk enn vold og hat.