SYRIA: Dette bildet fra 2014 viser IS-krigere som masjerer i Raqqa i Syria. FOTO: UNCREDITED /AP / NTB scanpix
SYRIA: Dette bildet fra 2014 viser IS-krigere som masjerer i Raqqa i Syria. FOTO: UNCREDITED /AP / NTB scanpix

Dette er terrororganisasjonen IS

IS er terrororganisasjonen som har verdensherredømme som mål. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IS, som er forkortelsen for Islamsk stat, erklærte en egen muslimsk stat (Kalifat) i slutten av juni i fjor. 

Organisasjonen blir også omtalt som ISIS eller ISIL.

Gruppens leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som også går under kallenavnet den usynlige sjeiken, og er en av verdens mest fryktede terrorledere. 

Har henrettet 3.000

I 2013 slo Al Qaida i Irak (AQI) seg sammen med den ekstrem-islamistiske grupperingen al-Nusra-fronten i Syria og kalte seg selv ISIS (ISIL). Dette er en forkortelse for Islamsk Stat i Irak og Stor-Syria/Islamsk Stat i Levanten. 

Denne sammenslåingen var trolig en av tingene som gjorde at de røk uklar med al-Qaida-ledelsen. Al-qaida mener også at IS er for blodtørstige i sin hellige krig.

Fra 2013 har gruppen kjempet hovedsaklig i Syria, men i 2014 tok de også kontroll over store landområder i Irak.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har IS henrettet 3027 personer det siste året, inkludert 1787 sivile og 74 barn.

De kontrollerer viktige byer, demninger og oljeraffineri, noe som sikrer dem viktige ressurser. De tjener også penger på kidnappinger, plyndring og salg av organer på det svarte markedet.

Brutale

IS blir nå ansett som verden farligste og rikeste terrorgruppe.

De er kjent for å bruke systematisk tortur og massakrer mot sivilbefolkningen i Syria og Irak. Både kvinner og barn er blant ofrene, og drapsmetodene er blant de mest brutale verden har sett.

Unge kvinner blir kidnappet, tvangsgiftet og solgt som sexslaver på auksjoner.

Fienden er alle som ikke deler den ekstremistiske måten å tolke den sunnimuslimske varianten av Islam på. Vestlige verdier er spesielt forraktet.

De fleste ofrene for IS har så langt vært shiamuslimer og moderate sunnimuslimer. Også kristne og jesidier har blitt slaktet og jaget på flukt.

Sjokkerende henrettelser

IS grunnleggende mål er å føre verdensomspennende hellig krig (jihad), for å samle muslimer i ett verdensrike under en verdensleder med religiøs legitimitet. 

De har satt seg en femårsplan der de skal legge under seg store deler av Asia, Afrika og inn over Europa.

I august 2014 ble den amerikanske journalisten James Foley henrettet av IS. Senere har flere andre gisler blitt henrettet på brutalt og sjokkerende vis. Henrettelsen av Foley førte også til at en USA-ledet koalisjon begynte å gjennomføre bombetokter mot IS. 

Nordmenn i Syria

PST regner med at flere titalls nordmenn har reist til Syria og Irak som fremmedkrigere for IS. Ingen vet nøyaktig hvor mange, siden ikke alle som reiser fanges opp av myndighetene.

Målt i andel av befolkningen er det mange nordmenn som reiser sammenlignet med andre vestlige land. Fremmedkrigere som kommer hjem til Norge anses som den største terrortrusselen i Norge i dag.

Fire norske statsborgere er dømt etter den såkalte terrorparagrafen, for enten å ha deltatt eller støttet terrororganisasjonen. I tillegg er flere nordmenn siktet etter den samme paragrafen.