Finansminister Siv Jensen (Frp) og Ap-leder Jonas Gahr Støre i studio etter Debatten i NRK torsdag kveld. FOTO: VIDAR RUUD / SCANPIX
Finansminister Siv Jensen (Frp) og Ap-leder Jonas Gahr Støre i studio etter Debatten i NRK torsdag kveld. FOTO: VIDAR RUUD / SCANPIX

Ap og Frp frem på TV 2-gallup

Med seks dager igjen til valget er det relativt små endringer på TV 2s ferske landsmåling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Arbeiderpartiet er dagens vinner med en fremgang på 0,7 prosentpoeng til 33,4 prosent på målingen TNS Gallup har laget for TV 2.

Frem etter skolevalget

Arbeiderpartiets oppslutning øker blant unge velgere på den første målingen etter at de stakk av med seieren i årets skolevalg. Der ble Ap suverent størst med 31,9 prosent av stemmene, noe som er det beste skolevalgresultatet for partiet noen sinne.

I tillegg er det noen flere tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme på partiet enn det var tirsdag. 75 prosent av Ap-velgerne fra forrige kommunevalg sier de vil stemme på partiet igjen.

Også Fremskrittspartiet kan notere seg for en beskjeden fremgang på 0,3 til 9,0 prosent. Partiet mobiliserer noen flere av sine tidligere velgere, samtidig som de mister noen færre tidligere velgere til Arbeiderpartiet og Høyre.

Høyres svakeste i år

Tilbakegangen fortsetter for Høyre med 0,2 prosentpoeng til 22,4 prosent. Det er den laveste oppslutningen Høyre har hatt på kommunevalgmålingene i år.

63 prosent av Høyres velgere fra 2011 sier de vil stemme på partiet. Nedgangen skyldes at partiet henter færre av de velgerne som sier de ikke stemte ved sist valg.

KrF tilbake igjen

For første gang siden 2. september går Kristelig Folkeparti tilbake på målingen. Tilbakegangen er på 0,3 til 6,3 prosent. Dette skyldes at at KrF mister noen flere av sine tidligere velgere til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Dermed slår Senterpartiet igjen KrF med en oppslutning på 6,4 (- 0,1) og blir størst av de små. De Grønne får 5,3 (+ 0,2) som skyldes at flere av de tidligere velgerne vil stemme på partiet. 

Venstre får 5,2 (- 0,1) og mister mer enn hver tiende velger fra forrige valg til De Grønne. SV får 4,9 prosent, det samme som tirsdag. Rødt 2,9 (- 0,1) og andre partier og lister 4,3 (- 0,2). I gruppen andre er Pensjonistpartiet størst med 0,5, mens De kristne får 0,4. De øvrige er i all hovedsak lokale lister som stiller til valg. 

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1992 personer med stemmerett i tidsrommet 4. - 9. september. Feilmarginen er +/- 1,0 - 2,0 prosentpoeng.

74,1 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på? Det er en økning fra 72,2 tirsdag.