200 flyktninger nektet å forlate toget i Danmark:  «We need Sweden»

Med hjemmelagde skilt ba flyktninger i Rødby i Danmark om å få reise videre til Sverige. Sent onsdag kveld gikk de likevel av toget i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Onsdag kveld besluttet plutselig et hundretalls flyktninger å gå av toget i Rødbyhavn i Danmark.

«No Danemark», sto det på et skilt som en liten gutt presser mot togruten i Rødby.

«We love you but we need Sweden», sto det på et annet.

KAOTISK: Det ble kaotisk da flyktningene bestemte seg for å gå av toget i Rødby sent onsdag kveld.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix FOTO: TORE MEEK /
KAOTISK: Det ble kaotisk da flyktningene bestemte seg for å gå av toget i Rødby sent onsdag kveld. Foto: Tore Meek / NTB scanpix FOTO: TORE MEEK /

På innsiden satt onsdag rundt 100 flyktninger, i et annet tog satt ytterligere 100. De nektet å komme ut fordi de ikke ønsker å bli registrert i Danmark, melder dansk TV 2.

De ønsket å reise videre til Sverige.

– Umulig, svarer dansk politi.

Ved hjelp av tolk har de har forsøkt å forklare at flyktningene enten må registrere seg i Danmark eller bli sendt tilbake Tyskland. Dette er i henhold til Dublin-avtalen, som sier at søknaden skal behandles av det første Dublin-landet asylsøkeren kommer til.

Henter ut barn

På det første toget, som ankom stasjonen rundt midnatt tirsdag, godtok rundt halvparten av passasjerene å la seg transportere til et mottakssenter i Rødby.

Rundt 100 ble altså igjen ombord.

Onsdag formiddag kom nok et tog med ytterligere 100. Heller ikke disse vil la seg registrere. Den danske avisen Berlingske melder onsdag ettermiddag at politiet har begynt å hente ut dehydrerte barn fra toget.

Sent onsdag kveld bestemte et hundretall flyktninger seg for å gå av toget. Etter et døgn på toget, virret tydelig slitne og forvirrede flyktninger rundt om i gatene, der en rekke frivillige forsøkte å skape orden i rekkene og lose flyktningene inn i privatbiler. Politiet sto på siden og bare så på. Ingen grep inn, melder NTB.

Det er ikke kjent hvorfor flyktningene ikke ønsket å la seg registrere i Danmark, men trolig handlet det om at landets flyktning- og asylpolitikk er langt mer restriktiv enn Sveriges. Dermed har de langt større sjanse for å få innvilget asyl i Sverige enn i Danmark, noe en rekke flyktninger intervjuet i danske medier bekrefter.

Det handler også om muligheten for familiegjenforening. Mange flyktninger som dansker medier har snakket med, forteller at de fortsatt har familiemedlemmer som er igjen i hjemlandet.

Sverige har på det nåværende tidspunkt tatt i mot litt over 51.000 asylsøkere i år, mens Danmark har tok i mot rundt 15.000 i løpet av hele fjoråret.

Følg flyktningkrisen i vårt livesenter

Sverige sier nei

Sverige er imidlertid ikke interessert i å ta imot flyktninger som allerede har reist inn i Danmark.

Avgjørelsen er bekreftet, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Dette skjer etter at Danmarks integrasjonsminister Inger Støjberg onsdag diskutere flyktningproblematikken med sin svenske kollega, justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson.

Landene ble enige om å diskutere nærmere etter at Sverige varslet at landet ikke kan inngå en særavtale med Danmark om flyktninger, opplyser Johanssons pressetalsmann Erik Boman.

Støjberg opplyste allerede tirsdag kveld at den svenske regjeringen avviser å inngå en særavtale om å ta imot hundrevis av flyktninger og migranter som de siste dagene har ankommet Danmark.

Stanser togtrafikken

Samtidig kommer nyheten om at det ikke lenger kjøres tog mellom Danmark og Tyskland, etter at politiet har stanset all trafikk.

– Politiet har bestemt at kun biler får kjøre om bord på ferja mellom Rødby og Puttgarden. Det betyr at vi ikke får kjørt våre tog om bord, sier informasjonsansvarlig i det danske jernbaneselskapet DSB, Tony Bispeskov.

Også på grensen mellom Jylland og Tyskland er togtrafikken stanset.
– Vi kjører togene kun til og fra Padborg på den danske siden, sier Bispeskov.
Det er uklart når politiet vil åpne for trafikk igjen.

– Det er en beslutning som er tatt av politiet, og den forholder vi oss til. Jeg vet ikke hvor lenge politiet vil at dette skal gjelde.

(NTB/TV 2)