– Blir nesten som Cantonas comeback

Får David de Gea det perfekte comebacket mot Liverpool? 

Se Manchester United - Liverpool på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no lørdag klokken 18.30. 

1. oktober 1995, Old Trafford i Manchester. Eric Cantona er tilbake for Manchester United mot erkerivalen Liverpool. Hjemmefansen har på seg Cantona-masker og synger sanger til ære for sin store helt. Franskmannen har vært utestengt i åtte måneder for karatesparket på en Crystal Palace-fan på Selhurst Park sesongen før. 

– Cantona hadde en målgivende og ett mål i den kampen. Jeg husker godt at han feiret ved å hoppe opp i stangen etter å ha scoret på straffe. Han fikk på en måte den perfekte returen og brakte gullet tilbake til United i 96, forteller TV 2s Premier Leauge-kommentator Øyvind Alsaker.

Se de Geas utrolige redningsshow mot Liverpool forrige sesong i videovinduet over!

Alsaker var til stede på Old Trafford den nevnte oktoberdagen i 1995. Lørdag er han nok en gang på plass i Manchester. Også denne gangen kan det være duket for et comeback.

Eric Cantona tilbake for United 1. oktober 1995.
Eric Cantona tilbake for United 1. oktober 1995.

For det knyttes stor spenning til om Louis van Gaal kommer til å starte med David de Gea i mål etter fire kamper ute i kulden.

– Sesongens viktigste kamp
Spanjolen har vært midtpunktet i en sommerens mest bisarre overgangssaker og etter  90 minutter for Spania mot Makedonia tirsdag er Uniteds desidert beste spiller forrige sesong meldt klar for kamp.  

– Jeg tror David de Gea starter på lørdag. Han er den beste keeperen. Så lenge hodet hans er på rett plass. Og det bør det være. Saken er ute av verden nå, sier Alsaker. 

Alsaker tror ikke Louis van Gaal lar keeperen sitte på benken for å presse frem en eventuell kontraktsforlengelse.  

– Nei. Jeg tror ikke det. Managere er pragmatiske. Det er sesongens kanskje viktigste kamp og da tar man ikke sånne hensyn. Han spiller så lenge han er mentalt til stede, sier kommentatoren. 

– I tillegg var ikke Sergio Romero veldig overbevisende mot Swansea, så det er et naturlig tidspunkt å bytte på, legger han til. 

– Hvordan tror du han blir mottatt av United-fansen? 

– Jeg tror han blir godt mottatt. Fansen er pragmatiske, som managerne. Det vil nok finnes noen på Old Trafford som vil uttrykke sin misnøye med ham. De Gea har jo utfordret lojaliteten deres. Men han har vært veldig taus og ikke laget noe støy gjennom det hele, så jeg tipper vreden i stedet rettes mot Real Madrid. De Gea er jo fortsatt United-spiller, sier han.

Selv om de Geas eventuelle comeback nok ikke er på linje med Cantonas for snart 20 år siden, er premissene de samme. 

– Da Cantona kom tilbake var det jo den viktigste spilleren som kom tilbake til sesongens viktigste kamp. Og det er nesten sånn det er nå, sier han. 

Og legger til:  

– De Gea har en mer diffus diagnose. Han har ikke vært mentalt på rett sted. Mens Cantona ble tvunget til å være vekke.

Cantonas kultstatus
Alsaker tror at nettopp årsaken til fraværet utgjør den store forskjellen for fansen. 

– Cantona ble hyllet. Endelig var han tilbake. Det Cantona gjorde var jo hårreisende. Men han ble likevel tatt imot som en helt. Jeg tror det de Gea gjorde vekker større misnøye blant fansen. Cantona var jo United-fansens kjæledegge og det at han ble utestengt var jo med på å bygge opp hans kultstatus. Han var katalysatoren for det første ligagullet på 26 år etter hans ankomst i 92/93-sesongen, sier han.

Og peker på at begge er matchvinnere.   

 –  Cantona var matchvinneren på topp. De Gea er matchvinneren bak. 

– Hva tror du kommer til å skje med de Gea videre? 

– Jeg tror overgangen til Real Madrid blir satt på vent til neste sommer. Og jeg tror han kommer til å signere en ny kontrakt med United. På den måten får han mer lønn mens han er i klubben. Og United får penger for ham når de selger ham. 

Van Gaal-misnøye
Så gjenstår det å se på lørdag om de Geas retur blir like vellykket som Cantonas. Om de Gea spiller eller ikke, blir til syvende og sist opp til Louis van Gaal. Nederlenderen har den siste tiden blitt møtt med kritikk fra spillergruppen, ifølge The Times. 

Avisen skriver at flere av spillerne skal ha konfrontert nederlenderen med sin misnøye blant annet med hans rigide treningsmetoder og at de ikke får komme med sine meninger. 

De skal også ha ønsket mer fokus på angrepsspillet.