NÆRMER SEG EM: Denne gjengen kan ta seg til EM i Frankrike til neste år.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NÆRMER SEG EM: Denne gjengen kan ta seg til EM i Frankrike til neste år.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Slik går Norge direkte til EM som beste treer

Nå må alle heie på Hellas.

Seieren mot Kroatia skapte EM-feber i et land som ikke har vært i et sluttspill på 15 år. Og mulighetene er like mange som de kan fremstå forvirrende.

Vi har regnet på de mange mulige utfallene og presenterer her en komplett liste.

Norge kan nemlig tape både mot Malta og Italia og likevel gå direkte til EM i Frankrike. Akkurat nå leder Ukraina den mye omtalte treertabellen, men Norge kan passere ukrainerne uten å ta et eneste poeng.

Med «riktig» resultat i kampene Makedonia – Ukraina (H eller U), Portugal – Danmark (H), og fire Hellas-poeng i kampene Nord-Irland – Hellas og Hellas – Ungarn vil Norge ha svært gode muligheter for å bli det beste treerlaget, og dermed kvalifisere seg direkte til mesterskapet.

Under er en oversikt over ståa i EM-kvalikpuljene. Forusetningen er at Norge blir nummer tre i gruppe H og taper borte mot Italia.  

Gruppe A: Tyrkia ligger foreløpig an til å ta tredjeplassen. På treertabellen er tyrkerne tabelljumbo med seks poeng. Det vil forandre seg fort om Kasakhstan passerer Latvia i løpet av de to siste rundene. Tyrkia har nemlig spilt uavgjort i begge oppgjørene mot Latvia, og vil tjene stort på at det baltiske landet ender sist. Tyrkia møter Tsjekkia borte og Island hjemme i de to siste. Med maks klaff tar Tyrkia seks poeng. Om Latvia samtidig ender sist, vil Tyrkia stå med småpene 16 poeng på treertabellen. Det vil etter all sannsynlighet holde til å bli beste treer-lag. Om Kasakhstan ender sist er det beste både Tyrkia og Nederland kan håpe på playoff.

Gruppe B: Andorra ender sist i denne gruppen. Verker Israel eller Bosnia-Hercegovina kan ta igjen Norge på treertabellen.

Gruppe C: Ukraina leder treertabellen to runder før slutt med 13 poeng. Om Norge hadde vært nummer tre i vår gruppe, ville Ukraina vært foran på målforskjell. Dersom Ukraina taper for Makedonia, øker Norges sjanser til å bli beste treer betraktelig. Da vil nemlig Makedonia passere Luxembourg, noe som vil dytte Ukraina ned fra toppen av treertabellen. Med tap for Makedonia vil Ukraina ha 10 poeng på treertabellen før den siste kampen mot Spania.

Gruppe D: Irland er nummer tre i denne gruppen. På treer-tabellen har Irland ni poeng. Irene møter Tyskland hjemme og Polen borte i de to siste kampene. Det skal altså litt til for at Irland skal matche Norges poengsum på 13.

Hvis irene bare tar ett poeng på de to neste matchene kan de bli passert av Skottland. Det forutsetter at skottene slår Polen hjemme og Gibraltar borte. Skottene kan uansett ikke passere Norge på treer-tabellen.

Gruppe E: Slovenia er nummer tre, men jages av Estland og Litauen. Mye skal gå galt for Slovenia om de skal miste tredjeplassen. Men Slovenia kan uansett ikke passere Norge på treertabellen.

Gruppe F: Ungarn er nummer tre og har 12 poeng på treertabellen. I denne gruppen kan Nord-Irland, Romania, Ungarn og Finland bli nummer tre etter ferdigspilt kvalik. Ungarn møter Færøyene hjemme i neste kamp, og tar mest sannsynlig tre poeng i den kampen. Da vil Ungarn ha 15 poeng på treertabellen, noe som betyr at Norge må slå Italia for å passere dem (Og da ender heller ikke Norge på tredjeplass).

Men, og det er et stort men: Dersom Hellas passerer Færøyene i løpet av de to siste rundene (Hellas har tre poeng, Færøyene seks) vil det være dårlige nyheter for Ungarn. Hellas må ta fire poeng på de to siste matchene for å passere Færøyene, siden Færøyene har slått Hellas i to kamper, og er bedre enn Hellas i innbyrdes oppgjør. Om Hellas blir nest sist i gruppen, kan Ungarn maks oppnå 13 poeng på treertabellen. Oppgjøret Hellas-Ungarn i siste runde kan avgjøre om Ungarn passerer Norge. Med seier til Hellas i den kampen vil Ungarn stoppe på ti poeng, forutsatt at Færøyene taper sine to siste kamper mot Ungarn borte og Romania hjemme.

Finland kan bli nummer tre i gruppen, men kan uansett ikke passere Norges 13 poeng.
Romania kan bli nummer tre i gruppen. Med Hellas som tabelljumbo kan rumenerne dårligst stoppe på 12 poeng på treertabellen. Da blir hjemmekampen mot Finland avgjørende for om Romania ender på 12, 13 eller 15 poeng. Med Færøyene som tabelljumbo vil Romania dårligst ende opp med 13 poeng på treertabellen.
Nord-Irland skal ha virkelig utur for å havne på tredjeplass i gruppen. Hvis Hellas blir tabelljumbo vil Nord-Irland dårligst stå igjen med 14 poeng på treertabellen. Hvis Færøyene blir tabelljumbo vil Nord-Irland dårligst stå igjen med 11 poeng på treer-tabellen.

Dette er med andre ord den gruppen der det kan skje mest endringer som vil påvirke Norges muligheter til å bli beste treerlag.

Gruppe G: I øyeblikket ligger Sverige på 3. plass. På treertabellen har svenskene ni poeng. Våre naboer i øst kan uansett ikke passere Norge på treertabellen. Derfor er det i Norges interesser at Sverige forblir nummer tre.
Montenegro jager bak, men heller ikke montenegrinerne kan ta igjen Norge på treertabellen (det finnes en teoretisk mulighet, men da må Montenegro slå Østerrike og Russland, samtidig som Moldova passerer Liechtenstein).

Russland vil etter alle solemerker havne foran Norge om de skulle bli nummer tre i gruppe G. Dersom Moldova blir tabelljumbo vil russerne dårligst havne på 13 poeng på treertabellen. Dersom Liechtenstein blir tabelljumbo kan russerne i teorien ende opp med 8 poeng på treertabellen. Men Russland møter Moldova borte og Montenegro hjemme i de to siste kampene.

Gruppe I: Denne gruppen består av fem lag, og alle poengene teller. Akkurat nå er Albania nummer tre med 11 poeng. Danmark ligger ett poeng foran (12 poeng), men danskene møter Portugal borte i den siste kampen. Med dansk tap er det umulig for Danmark å passere Norge på treertabellen. Med uavgjort i Portugal vil Danmark ende opp med 13 poeng, og derfor være foran Norge på treertabellen.
Albania møter Serbia hjemme og Armenia borte. Med seier i en av disse kampene (eller uavgjort i begge) vil Albania være foran Norge på treertabellen.
Portugal kan i teorien bli nummer tre, men portugiserne vil uansett ha minimum 15 poeng på treertabellen.