JÆVELEN SELV: 16-åringen vil fortelle sin historie for å fortelle verden hvor fæl IS-lederen Al-Baghdadi er.
JÆVELEN SELV: 16-åringen vil fortelle sin historie for å fortelle verden hvor fæl IS-lederen Al-Baghdadi er.

IS til 16 år gammel slavejente:   
– Konverter eller bli halshugget

– Jeg vil at verden skal vite hva slags jævel han er, sier Zeinat etter flere måneder i IS-fangenskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16 år gamle «Zeinat» forteller i et intervju hvordan IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi mishandlet henne og voldtok cellevenninnen etter at hun ble tatt til fange og gjort til slave.

Mishandling og voldtekter 

I det eksklusive intervjuet, gitt til amerikanske CNN, forteller 16-åringen, som tilhører den kurdiske minoriteten jesidene, om de grusomme månedene. 

– Han behandlet oss så dårlig, forteller jenta.

Sammen med familien hadde hun forsøkt å flykte i sikkerhet fra IS da terrororganisasjonens soldater kom etter henne og familien i fjor. De søkte hjelp ved det irakiske fjellet Mount Sinjar sammen med en stor gruppe flyktninger. Men her var de sjanseløse da IS' folk kom etter dem.  

Jenta ble tatt vekk fra familien, og ble tvunget, sammen med mange andre jesidiske kvinner, inn i en slavetilværelse. Hun ble plukket ut til å tjene terrorlederen Abu Bakr al-Baghdadi og hans nærmeste krets. Sammen med åtte andre jenter ble hun ført til hans hjem i Ar-Raqqah i Syria, hvor IS har etablert hovedkvarter. 

Konverteringstvang 

Hun fikk beskjed om å glemme familien. «Vi har drept faren og brødrene dine. Og vi har giftet bort din mor og søstrene dine. Glem dem!». 

Jenta fikk se video av hvordan IS halshugget en vestlig journalist og fikk beskjed om at dersom hun ikke ga opp sin egen tro ville hun lide samme skjebne. De sa «du har to valg. Konverter til islam. Eller dø på denne måten». 

Sammen med IS-lederen og hans familie byttet de stadig hus for å unngå angrep. Hun forteller at slavejentene ble desperate for å komme seg vekk. På et tidspunkt klarte hun å stjele nøklene til huset hvor de ble holdt fanget. 

– Vi låste opp døra og løp og løp. En arabisk dame sa hun skulle hjelpe  og inviterte oss inn i hjemmet sitt. Hun sa hun skulle hjelpe oss tilbake til Irak. Men i stedet ringte hun IS-lederen, og vi ble hentet. 

Voldsom straff 

Han så ikke nådig på fluktforsøket, og straffen ble juling. 

– De slo oss med alt, belter, kjepper, kabler. Al-Baghdadi deltok selv i volden. Vi var svarte av merker etter slagene og jeg blødde neseblod. Fortsatt har jeg vondt i den ene armen når jeg bærer noe. 

I fangenskap ble 16-åringen kjent med Kayla Mueller. Hun beskriver det amerikanske gisselet som en venn, en slags søster for henne. De ble plassert i samme celle etter 16-åringens rømningsforsøk. Mueller fortalte jenta at IS-lederen voldtok henne fire ganger og at han ville ha henne som sin kone. 

Den amerikanske hjelpearbeideren ble tatt til fange i 2013. I februar bekreftet USAs president Barack Obama at hun var drept. 

Ifølge 16-åringen skyr IS-lederen mobiltelefoner, fordi han er redd for å bli sporet opp. Han sender i stedet beskjeder gjennom betrodde venner.

By sjanse 

Etter flere måneder i fangenskap kom sjansen 16-åringen og en medfange hadde ventet på. Det var et bittelite vindu inn i rommet de ble holdt fanget, og de to jentene klarte å dytte ut glasset og klemme seg ut.  

– Vi ante ikke hvor vi skulle, vi bare løp og løp. Vi bare ba og ba om at vi skulle få slippe å lide mer. Vi ble beskutt, vi gjemte oss, vi krabbet, løp og gikk i timevis. Til slutt kom vi til en liten landsby. 

Det var bare et hus hvor lyset sto på, og de bestemte seg for å banke på der. IS-sympatisører slår alltid av lys for å unngå luftangrep. De fortalte at de var jesidier og at de hadde rømt fra IS. De som bodde i huset fraktet dem i trygghet på motorsykler, for å unngå alle kontrollpunkt. Jentene hadde sorte nikab på, som skjulte ansiktene. 

Hun kom seg vel hjem, og ble forent med moren. Men livet blir ikke som før. Tre av søstrene er fortsatt i fangenskap, og faren er savnet, antatt drept. 

Zeinat håper å kunne fortsette utdanningen og vil bli lærer. Hun håper hun at opplysningene hun har gitt om IS-lederen kan bidra at han blir drept. 

– Han dreper folk, han tvinger folk til å konvertere, han voldtar jenter. Han dreper familier, han tar barn fra mødrene deres. Jeg vil at verden skal vite hva slags jævel han er.