Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2

God morgen Norge- Wenches ukemeny

Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer. Se innslagene og la deg inspirere!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MANDAG:  Fantastisk saftig og god sjokoladekake med rømme og firkløver

Springform 24 cm

Dette trenger du:

  • 150 g smør
  • 3 ss kakao
  • 5 dl sukker
  • 8 dl hvetemel
  • 1 ½ ts natron
  • ½ ts salt
  • 2 dl seterrømme
  • 3 ½ dl vann
  • 3 egg

Firkløvertopping

  • 200 g firkløver sjokolade (1 stor plate)
  • 100 g smør
  • 1 dl fløte, matfløte kan brukes, eller ½ dl matfløte og ½ dl sterk kaffe, evt. presset appelsinsaft/ juice
  • 1 dl sukker
  • Ekstra nøtter til dryss

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 180 grader.
Smelt smør.
Bland sammen det tørre i en bakebolle.
Tilsett smeltet smør, vann, rømme og egg.
Rør sammen til en glatt deig.
Dekk bunnen på en springform med bakepapir og smør kantene med litt smør.
Hell i deigen og stek på nederste rille i varm stekeovn, ved 180 grader i 40-45 min.
Sjekk med en kakestikke/nål at kaken er gjennomstekt, dvs. at deig ikke henger igjen på nålen.
Avkjøl kaken i formen.

Firkløvertopping
Smelt smøret i en liten kasserolle, tilsett fløte(evt kaffe/juice) og sukker.
Kok opp og trekk kasserollen vekk fra platen.
Tilsett firkløver i biter.
Rør til sjokoladen har smeltet.
Avkjøl massen litt og fordel over kaken i formen.
Dryss eventuelt over hakkede nøtter.
Sett formen med kaken i kjøleskapet 6-8 timer, slik at sjokoladetoppingen stivner.

Tips:
Sjokoladekaken kan også lages i en liten langpanne, eller doble oppskriften til en vanlig langpanne.
Kaken egner seg godt til frysing, hel eller i biter.

 

TIRSDAG:  Tre sunne og gode retter som barna fint kan lage selv etter at skoledagen er over.

Oppskrifter fra MatStart.no

Omelett

Dette trenger du:

  • 1 grov brødskive
  • 2 ringer paprika
  • 2-3 skiver salamipølse
  • Ost i terninger
  • 2 egg
  • 2 ss vann
  • 1 ts olje, smør eller margarin til steking

Slik gjør du:

Smør brødskiven med smør/margarin.
Del paprika i ringer, salami i biter og ost i små terninger.
Pisk sammen egg og vann.
Smelt litt smør/margin i en panne, hell i de sammenpiskede eggene, bruk en stekespade og skyv eggemassen fram og tilbake, til den stivner.
Brett dobbelt og løft omeletten over på en tallerken med brødskiven.
Legg over paprika, salami og ost.

Fullkornswrap med kylling

Smør myk kremost på en fullkornstortilla.
Legg over 3-4 skiver røkt kalkunpålegg.
Legg over salat og eventuelt annet grønt som måtte friste, og rull fast sammen.
Del i 3-4 biter.

Leksesnacks

Del opp slangeagurk i strimler (tykke som en finger).
Skrell og del opp gulrot på samme måte.
Del eple i båter.
Legg alt på et fat sammen med druer.

 

ONSDAG:  Taco i alle varianter - med kjøtt, vegetar og fisk

Kjøttfyll:

Brun ca. 300 g karbonadedeig, kjøttdeig eller strimlet/kvernet kyllingkjøtt i olje.
Tilsett 2-3 stk finrevet gulrøtter og finhakket løk.
Smak til med salt, pepper og tacokrydder. For hjemmelaget tacokrydder, se egen oppskrift!

Ønsker du å lage en vegetar variant, prøv:

Bønnestuing
Dette trenger du:

  • ½ løk, gjerne rødløk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2 ss olivenolje
  • 3 tomater eller 1 boks hakkede tomater
  • 2 bokser sorte eller røde bønner
  • 1 pose tacokrydder

Slik gjør du:

Finhakk og surr løk og hvitløk i olje.
Tilsett tomater og la trekke sammen med løken i 2-3 min.
Skyll de hermetiske bønnene under rennende kaldt vann og tilsett i kasserollen sammen med tacokrydder.
Kok opp og la trekke i 3-4 min.

Hva med en fiskevariant?
Skjær laks i tynne strimler og stek i olje.
Krydre med salt, pepper og tacokrydder.

 

Hjemmelaget tacokrydder med mindre salt

Dette trenger du:

  • 2 ss paprika
  • 1 ss oregano
  • 1-2 ts salt
  • 2 ss fenikkelfrø
  • 2 ss spisskummen frø
  • 2 ss korianderfrø

Slik gjør du:

Ha alt i en morter og stør sammen.
Lag gjerne en stor porsjon.
Oppbevares i tett og helst mørk boks/glass med lokk.

 

Tomatsalsa

Dette trenger du:

  • 1/2 rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ rød chili
  • saften av ½ sitron eller lime
  • 5 tomater
  • frisk koriander
  • 1 ts spisskum
  • 1 ss olivenolje
  • 2-3 ss sweet chilisaus
  • Salt

Slik gjør du:

Finhakk løk, hvitløk og chili. Fjern evt. frø fra chili hvis du ikke vil ha salsaen for sterk.
Tilsett saft fra sitron eller lime og la stå og trekke i 20-30 min.
Del tomatene i to og ta ut innmaten (innmaten kan evt. brukes i bønnefyllet) .
Hakk tomatkjøttet og bland inn marinert løk, chili og malt spisskum.
Tilsett hakket koriander og smak til med salt.

 

Guacamole

Dette trenger du:

  • ½ rødløk
  • 2 fedd hvitløk
  • ¼- ½ chili
  • saften av 1 lime
  • 2 spisemodne avocado
  • frisk koriander, pluss evt. knuste korianderfrø
  • 1 ss olivenolje
  • Salt

Slik gjør du:

Hakk rødløk, hvitløk og chili.
Tilsett limesaft og la det trekke 20-30 min.
Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips!).
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med hakket koriander og salt.

Tips!
Legg avokadosteinene i den ferdige guacamolen.
Det hindrer oksidering, det vil si at grønnfargen vil holde seg.

Godt tilbehør:
Rømme smakt til med litt av tomatsalsaen, revet ost, diverse grønnsaker i små biter; for eksempel agurk, paprika, salat og mais.

 

TORSDAG: Snadder med nyplukkede epler fra hagen

Pannekaker med bacon og stekte epler

Dette trenger du:

  • 3 dl fibramel eller spelt mel
  • 1/2 ts salt
  • 5 dl melk
  • 4 egg
  • Smør til steking
  • ca. 200 g lettsaltet flesk eller bacon
  • 3-4 epler

Slik gjør du:

Lag pannekakerøre av hvetemel, melk, egg, smeltet smør og salt.
La røren svelle (hvile) i ca. 30 min.
Stek flesk eller bacon, til det er sprøtt, i en panne eller på takke.
Stek pannekakene i panne eller på takke.
Server pannekakene med sprøstekt flesk/bacon, salt og stekte eplebåter.

Pannekaker med epler kokt i krydret eplemost

Stek pannekaker som beskrevet.
3-4 dl eplemost kokes inn til en tykk sirup, sammen med 1 bit hel kanel og 1 stjerneanis.
Skjær epler i båter og legg i eplesirupen.
La eplene trekke/småkoke til de er møre.

 

Sveler servert med krydderkokte epler

Dette trenger du:

  • 3 egg
  • 2-3 ss honning (evt. sukker)
  • 1 ts natron
  • 5 dl kefir/ kulturmelk
  • ca. 5 dl hvetemel
  • 1 krm salt
  • ½ dl rapsolje til baking eller ½ dl smeltet smør

Slik gjør du:

Visp egg, honning (sukker) og natron godt sammen.
Tilsett melk og dryss i hvetemel blandet med salt, og visp til en glatt røre.
La røren stå og svelle (hvile) i 15-20 min.
Smør takken/stekepannen første gang med litt smør, eventuelt smelt ca. 25 g smør og ha i røren.
Legg en stor skje røre på middels varm takke eller i stekepanne.
Jevn røren ut med skjeen til svelen får en diameter på ca. 10 cm.
Stek lys brune på hver side ved middels varme, ca. 2-3 min på hver side (steketid er avhengig av tykkelse).
Ferdig stekt skal de ha en tykkelse på ca. ½ cm.
Server med krydderkokte epler.

 

FREDAG:  Deilig tilbehør til norske oster i verdensklasse

Krydderkokte plommer

Slik gjør du:

Del 10-12 plommer i fire og ta ut steinen.
Smelt 1 ts smør i en stekepanne, tilsett plommene, 1-2 ss brunt sukker eller honning og 2-3 dl eplemost.
Legg i 1 splittet vaniljestang og 2 hele anis.
Kok opp og la trekke i 10-12 min.

Muslibrød

Et brød med nøtter og tørket frukt som passer ekstra godt til alle ost.

Dette trenger du:

Bløtlegging:

  • 200 g havregryn
  • 200 g sammalt hvete, grov
  • 150 g tørket aprikos i biter
  • 100 g gresskarkjerner
  • 6 dl vann

Hoveddeig:

  • 500 g hvetemel
  • 100 g fullkornshvetemel , fibra
  • 10 g salt
  • 2 dl vann
  • ½ pk. gjær
  • 50 g hakkede valnøtter
  • 50 g hakkede hasselnøtter

Slik gjør du:

Bland sammen ingrediensene til bløtleggingen i en bakebolle, og la stå i 30 min i romtemperatur.
Ha resten av ingrediensene, unntatt nøttene, i bakebollen med det utbløtte melet.
Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på lav hastighet, i ca. 10 min.
Tilsett nøttene mot slutten av eltingen.
Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i 1-2 timer.
Ta deigen ut på et lett melet bakebord.
Del i to like store emner og form til boller eller brød, og legg på et bakepapir.
Dekk til og la etterheve i ca. 30 min.
Sett et stekebrett inn i stekeovn på full varme.
Når ovnen er varm, ta ut stekekebrettet, "dra" bakepapiret med boller/ brød forsiktig over på stekebrettet.
Senk temperaturen til 220 grader og stek bollene på midterste rille i 10-15 min for boller. Brød stekes ved 200 grader i 30-40 min.
Avkjøl på rist.

Kilde: brodogkorn.no, «Grovt – sunne og gode kvardagsbrød»