I første del av et eksklusivt intervju med TV 2 forteller Gjermund Cappelen for første gang om hvorfor han nå har lagt alle kortene på bordet og innrømmet smugling av over 20 tonn hasj til Norge.

Samtidig forteller Cappelen om hva som skjedde da politiet i Asker og Bærum satte en stopper for det som kan være Norgeshistoriens største hasjsmugler.

Angrende synder

TV 2s reporter Asbjørn Olsen har hatt flere møter med Cappelen bak murene i Ila fengsel og forvaringsanstalt. Cappelen fremstår som en angrende synder som sier han vil ta oppgjør med den kriminelle fortiden sin.

– Jeg angrer. Skulle jeg ha valgt om igjen så hadde jeg tatt helt andre valg enn det jeg gjorde for 25-30 år siden, sier Cappelen til TV 2.

Første del av det eksklusive intervjuet med Gjermund Cappelen ser du på TV 2 kl. 21.00

Førstkommende mandag må han møte i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for å ha oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj i perioden fra 2011 til 2013. Sammen med to andre personer bosatt på Østlandet er han tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.

Totalt sitter det åtte personer på tiltalebenken i det som er den største hasjsaken i Norge noensinne. Hovedmannen Gjermund Cappelen har i avhør kommet med en uforbeholden tilståelse.

– Vil ha skjelettene ut av skapet

Deler av det eksklusive intervjuet blir sendt i TV 2-nyhetene klokken 21 i kveld. Her sier Cappelen at han nå har fortalt hele historien til politiet og Spesialenheten for politisaker.

Hvorfor skal vi tro på en angrende synder i fengsel?

– Jeg forventer vel kanskje ikke at folk skal tro på det. Men jeg sier det som er sant og jeg prøver å gjøre opp for meg. Den prosessen har blitt satt i gang av en erkjennelse jeg kom til etter hvert. Skal jeg kunne gjøre opp for meg så må jeg gjøre opp på en ordentlig måte. Derfor har jeg fortalt hele historien. Jeg ville ha skjelettene ut av skapet. Jeg ville gjøre det sånn at jeg ikke vil bli innhentet av fortiden min en gang til. Det har vært det som har vært det viktigste her, sier Cappelen til TV 2.

Har ikke tystet på andre

48-åringen har kun forklart seg om sin egen rolle - og om sitt påståtte samarbeid med politirådgiveren Eirik Jensen.

I avhør har han hevdet at Jensen hjalp til med opplysninger som gjorde det mulig å smugle enorme mengder hasj i en årrekke. Han har erkjent innførsel av 25 tonn hasj gjennom over 20 år, og politiet har anslått at han har tjent 125 millioner kroner på salg av hasj. Cappelen er også siktet for grov korrupsjon, som følge av kontakten med Jensen.

Straffesaken mot ham er delt i to. I rettssaken som starter førstkommende mandag må Cappelen svare for besittelse og salg av hasj. Den andre delen handler om innførsel av hasj og korrupsjon.

Pågrepet sammen med samboer og barn

Her er han siktet sammen med Eirik Jensen for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet. Jensen nekter straffskyld. I avhør med Spesialenheten for politisaker har han forklart at Cappelen har vært en av de beste informantene til Oslo-politiet.

Det er Riksadvokaten som til slutt skal avgjøre om det tas ut tiltale mot den tidligere polititoppen.

Cappelen ble pågrepet i sitt hjem i Bærum torsdag 19. desember 2013 klokken 23.25. Da var han sammen med sin samboer og deres felles barn som da var 8 og 9 år gamle. Siden da har han sittet varetektsfengslet, i påvente av at rettssaken skal starte.

Eirik Jensen ble pågrepet mandag 24. februar 2014 på jobb på politihuset på Grønland i Oslo. Han ble løslatt fredag 30. mai etter 95 dager i varetekt.