SYRISK FLYKTNING: Fem år gamle Julia er blant de syriske flyktningene som trolig kan starte et nytt liv i Europa. Hun ble reddet om bord i den norske båten Siem Pilot. TV 2s samarbeidspartnere i den nasjonale dugnaden hjelper flyktninger både i Syria og utenfor. FOTO: LARS CHRISTIAN ØKLAND / TV 2
SYRISK FLYKTNING: Fem år gamle Julia er blant de syriske flyktningene som trolig kan starte et nytt liv i Europa. Hun ble reddet om bord i den norske båten Siem Pilot. TV 2s samarbeidspartnere i den nasjonale dugnaden hjelper flyktninger både i Syria og utenfor. FOTO: LARS CHRISTIAN ØKLAND / TV 2

Over fire millioner kroner samlet inn:

Dette går pengene til

Få oversikten over hvordan de fire organisasjonene som mottar penger etter TV 2s innsamling jobber.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi i TV 2 har kastet oss rundt for å lage en nasjonal dugnad til inntekt for Syria-flyktningene

Pengene som kommer inn fordeles mellom fire organisasjoner: Flyktninghjelpen, PLAN Norge, Røde Kors og SOS Barnebyer.

Bli med på Facebook-arrangementet til «Hjelp Flyktningene – Gi Håp»!

Over tre millioner samlet inn: – Redder mange menneskeliv

Tirsdag kveld gikk første program av stabelen, og allerede er det samlet inn over 4,2 millioner kroner

De fire organisasjonene er, ikke overraskende, svært takknemlige for at det norske folk i dugnadens første dager har samlet inn store beløp.

– Det er rett og slett helt fantastisk! Det er enorme behov. Det humanitære arbeidet som nå kommer til å kreves, ikke bare i disse dager, men over lang tid – så langt fram som vi kan forutse, kommer til å kreve betydelige ressurser framover, sier Sissel Aarak, som er leder for nasjonale program i SOS Barnebyer.

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, forklarer at pengene betyr liv.

– I tillegg til det som har kommet inn via andre innsamlingsaksjoner, er dette en veldig god start. Og jeg ser at det vi nå har startet gjennom samarbeidet, kommer til å utvikle seg i løpet av helgen. Tre millioner kroner redder mange menneskeliv, sier han til TV 2.

Nedenfor ser du hvordan organisasjonene bruker pengene som kommer inn i sitt arbeid.

Flyktninghjelpen

Harriet Rudd, leder for samfunnsavdelingen i Norsk Flyktninghjelp, svarer.

Hvordan vil du beskrive arbeidet deres for flyktningene fra Syria?

– Vi jobber på to plan. Vi jobber i Syria og i nærområdene, med folk som er på flukt. Og så sender vi ut eksperter fra beredskapsstyrken vår for å hjelpe til med å ta imot flyktninger som kommer til Sør- og Øst-Europa. 

Hva tenker dere om denne nasjonale dugnaden?

– Vi er veldig glade for denne dugnaden! Det gjør for det første at vi kan få inn ekstra midler som vi sårt trenger for å kunne hjelpe syriske flyktninger. For det andre gir det oss en unik mulighet til å få fortalt hvordan situasjonen er. 

Få mer informasjon på Flyktningshjelpens nettside.

PLAN Norge 

Generalsekretær Kjell Erik Øie svarer.

Hvordan vil du beskrive arbeidet deres for flyktningene fra Syria?

– Vi jobber først og fremst i Egypt. Der er det 300.000 syriske flyktninger som lever på gata i de store byene. Vi har fokus på barna. Barnas behov for skolegang, helse, vaksinasjon og mat. Formålet vårt er å hjelpe disse familiene slik at de ikke blir så desperate at de tar med seg ungene på den farefulle ferden over Middelhavet.

Hva tenker dere om denne nasjonale dugnaden?

– Vi synes det er fantastisk av to grunner. Det ene er selvfølgelig at det vil komme penger, og disse flyktningene trenger penger og hjelp. Men den andre, som kanskje er like viktig, er at vi får stor oppmerksomhet. Dette vekker et stort engasjement hos det norske folk, for mennesker som har det vanskelig. Det gjør godt å se den dugnadsånden som finnes i Norge. 

Få mer informasjon på PLAN Norges nettside.

SOS Barnebyer

Sissel Aarak, leder for nasjonale program i SOS Barnebyer, svarer.

Hvordan vil du beskrive arbeidet deres for flyktningene fra Syria?

– Vi har program både i Syria for de som er fordrevet internt der, men også program i landene rundt, både i nabolandene og det vi kaller transittlandene, som Serbia, Makedonia, Italia og Hellas. Der er det største presset. Og det er der vi kommer til å bruke midlene som er samlet inn. Vi bruker midlene på program som både går på direkte nødhjelp til de som er underveis på flukt, særlig rettet mot barn og kvinner med små barn. Vi er en organisasjon som ivaretar barn som er alene og uten foreldre, i hele Europa. Flere av våre program utvider nå sine aktiviteter til å ta vare på enslige, mindreårige asylsøkere eller barn som kommer alene, på lang sikt.

Hva tenker dere om denne nasjonale dugnaden?

– Vi er først og fremst enormt takknemlige for initiativet. Og vi er helt avhengig av den støtten det norske folk nå viser gjennom å gi penger til denne dugnaden. Vi er fullstendig avhengig av det. Dette har vært en varslet krise som vi visste skulle komme, og det har lenge vært enorme behov. Det er mange millioner mennesker som er på flukt. Nå kommer vinteren, og med vinteren kommer også de største utfordringene.

Få mer informasjon på SOS Barnebyers nettside.

Røde Kors

Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors, svarer:

Hvordan vil du beskrive arbeidet deres for flyktningene fra Syria?

– For det første er vi til stede i alle 14 regioner i Syria, hvor vi hjelper de som har det verst. For det andre har vi et tett og langsiktig samarbeid med Libanon Røde Kors og alle nabolandene. Vi er til stede med delegater og folk og støtter både Gresk Røde Kors, og vi har lenge også vært tett på å støtte Italiensk Røde Kors som har 3000 frivillige som tar imot flyktninger. Vi er også inne i et nært samarbeid med Røde Kors i Makedonia og Serbia. Vi har hatt samarbeid med dem siden krigen startet på Balkan i 1991, og det samarbeidet gjør at det er lett å hjelpe dem i arbeidet de gjær når de tar imot flyktninger gjennom deres land.

– I Norge er vi til stede på Politiets Utlendingsenhet på Tøyen. Vi har tatt imot flyktninger på kontoret; vi redde opp 65 senger en natt. Vi er ved flyktningmottak over hele landet for å møte enslige, mindreårige asylsøkere og øvrige flyktninger. Vi har flyktningguider i mer enn 200 kommuner, og det er mer enn 1300 frivillige flyktningeguider – et tall som er sterkt økende. I tillegg gjør vi en nasjonal bøssedugnad på kommende lørdag og søndag, som alle kan bli med på.

Hva tenker dere om denne nasjonale dugnaden?

– Det synes jeg er helt fantastisk. Folk ser behov, de vil bry seg, og TV 2 åpner opp for kunnskap gjennom journalistikk, men også å åpne opp ved å vise til hva folk faktisk kan gjøre, samt samle inn livsviktige penger som redder liv. Vi er veldig takknemlige.

Få mer informasjon på Røde Kors' nettside.

Endrer sendeskjemaet for dugnad

TV 2s dugnad for flyktningene begynte altså på tirsdag, med en direktesendt innsamlingsaksjon. 

På fredag klokken 22.15 blir det en spesialsending med Senkveld med Thomas og Harald. 

Søndag klokken 19.00 blir det en direktesendt innsamlingsaksjon som sendes fra Skal vi danse-studioet i Nydalen.

Du kan følge flyktningsituasjonen og innsamlingen direkte i tv2.nos livesenter på tv2.no/gihap.