<span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen1510">Norske for</span><span data-lab-bold="bold" class="bold" id="ext-gen1508">skere med banebrytende forskning:</span>

Ny pille kan bedre livet til nesten 100.000 nordmenn

Marerittet med Cøliaki kan være delvis over for mange som sliter med tarmsykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cøliaki er en sykdom der immunsystemet i tarmen reagerer på gluten. 

– Den gjør det på en slik måte at tarmtottene forsvinner. Som en følge av det fungerer tarmen dårlig, man opplever ubehag i magen, dårlig opptak av jern og vitaminer og man kan få benskjørhet, forklarer Knut Lundin, professor ved gastromedisin, Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. 

Se intervjuet med Knut Lundin i God morgen Norge i videovinduet over. 

– Kan kanskje kurere sykdommen

Lundin er en av verdens fremste forskere på sykdommen, og sammen med flere kollegaer har han forsket på dette siden 1980-tallet.

– Forskningen har gått over mange år. Det som er det helt nye de siste årene er utvikling av medisiner som skal hjelpe cøliakerne i hverdagen og kanskje kurere sykdommen, forteller han.

Ifølge Lundin er mellom 50.000 og 100.000 nordmenn rammet av Cøliaki.

Forskning og uttesting av medisiner, både i Norge og internasjonalt, bygger på arbeidet de norske legene har gjort ved Rikshospitalet.

Pille for cøliakere

Professoren forteller at det er spesielt to ting de har store forventninger til nå.

– Det ene er enzymer som bryter ned gluten i kosten, det andre er en vaksine mot cøliaki. 

Disse enzymene tas i pilleform. 

– Det spesielle med disse er at det bryter ned glutenet som cøliakerne reagerer på. Det ser virkelig lovende ut, men de endelige resultatene er ikke klare ennå. 

I første omgang betyr ikke det at cøliakere kan spise mat som inneholder gluten.

– Nei, det får du ikke meg til å si uten videre, men dette er primært hjelp til cøliakere som lever glutenfritt, men som innimellom får i seg gluten. Det er veldig sannsynlig at cøliakere kommer til å kunne bruke disse pillene dersom de får i seg gluten ved en feiltagelse. 

Vaksine mot cøliaki

Det blir også forsket på en vaksine mot cøliaki. 

 – Man undersøker hva som skjer dersom man sprøyter doser med gluten inn under huden. Det er det samme prinsippet man kjenner igjen fra vaksine mot pollenallergi. Her har vi kommet litt kortere, men vi har veldig store forventninger om at cøliakere kan spise vanlig hvis vi lykkes.