Stephan filmet tv-fotografens angrep på flyktningene: – Jeg er fortsatt målløs

Den ungarske tv-fotografen som angrep flyktninger har fått drøssevis av hatmeldinger det siste døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kamerakvinnen var på jobb nær byen Roeszke i Ungarn da hun ble alt annet enn en passiv tilskuer som skulle dokumentere flyktningenes ferd mot trygghet i Europa.

Fotografen sparket til en mann, som deretter falt oppå et barn han bar på. Foto: Marko Djurica/Reuters
Fotografen sparket til en mann, som deretter falt oppå et barn han bar på. Foto: Marko Djurica/Reuters

På et tidspunkt sparket hun til både voksne mennesker og barn. Hun sparket ben på en mann med et barn på armen. Mannen falt og landet oppå barnet. 

Hvorfor den kvinnelige tv-fotografen begynte å angripe flyktningene på denne måten er ikke kommet fram. Men tv-kanalen hvor kvinnen jobbet, N1, meddeler på sine nettsider at fotografen har fått sparken. 

– Problemer med å forstå hva jeg filmet

Det var flere journalister og fotografer tilstede da hendelsen skjedde tirsdag, og dermed ble den ungarske tv-fotografens oppførsel filmet. 

– Jeg er fortsatt målløs, jeg har problemer med å forstå hva jeg faktisk filmet. Jeg har problemer med å forstå at kvinnen, med viten og vilje, sparket ben på faren med barnet på armen. De er i de største vanskeligheter, vil flykte, er redde - og så klarer hun nesten å hindre flukten deres, sier Stephan Richter, RTL-reporteren som filmet kvinnens handlinger. 

Denne bildeserien viser hvordan en flyktning med en liten gutt i armene faller over barnet idet kvinnen sparker ham. FOTO:  REUTERS/MARKO DJURICA
Denne bildeserien viser hvordan en flyktning med en liten gutt i armene faller over barnet idet kvinnen sparker ham. FOTO:  REUTERS/MARKO DJURICA

Måtte se opptaket flere ganger

Richter forteller at stemningen rundt flyktningeleiren var spent. Politiet hadde omringet flyktningnene, men de var så mange at de, ganske panikkslagent, klarte å bryte seg gjennom politiets barrikader. Richter filmet situasjonen, og fikk til å begynne med ikke med seg hva den kvinnelige fotografen gjorde.

– Man vil ikke tro at journalister, eller noen andre, kan gjøre noe slikt. Tanken streifet meg ikke. Senere, da jeg postet klippet på Twitter, kom de første reaksjonene. Bare da jeg så gjennom opptaket en gang til, og fra et annet perspektiv, gikk det opp for meg at kvinne faktisk satte ben på mannen med barnet på armen. Jeg er helt målløs, sier Richter.

Flere falske nettsider

Videoklippet av kvinnen som angripe flyktningene har spredt seg i hurtig tempo, og reaksjonene er massive. Det er opprettet flere Facebook-sider, blant annet en som utgir seg for å være fotografens egen, men som tydelig ikke er det. I en oppdatering fra onsdag morgen står det: 

«Siden i går har jeg fått mer enn 1500 hatmeldinger. 90 prosent av dem kommer fra muslimer som støtter IS. Det er også interessant å se at ingen av meldingen kommer fra mitt eget hjemland. Jeg har hele landet mitt bak meg. Takk Ungarn! HEIL »

Det er også opprettet en side for å sverte fotografen. Det skal ha kommet inn hundrevis av meldinger i løpet av kort tid, og personen som opprettet siden måtte tirsdag kveld presisere at vedkommende ikke var fotografen, men at siden var opprettet for å sverte henne. 

Reagerer med avsky

Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) reagerer med avsky på klippet. 

– Dette er ikke bare en feil som er gjort i jobbsammenheng. Dette er aggresjon, sier generalsekretær i IFJ, Anthony Bellanger, til nyhetsbyrået AP.

Bellanger mener ungarsk politi må straffe kvinnen. 

AP melder at de har forsøkt å få kontakt med kvinnen, uten å lykkes.