STO I BRANN: Hotellet til de to norske jentene ble antent under opptøyene i Cide tirsdag. FOTO: 02255-TIPSER / TIPS@TV2.NO
STO I BRANN: Hotellet til de to norske jentene ble antent under opptøyene i Cide tirsdag. FOTO: 02255-TIPSER / TIPS@TV2.NO

Stavanger-jenter satt og spiste da en gjeng plutselig stormet inn og satte fyr på sydenhotellet 

To norske jenter (19) ble vitne til voldsomme opptøyer i Tyrkia

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To venninner fra Stavanger er på ferie i Side i Tyrkia. De fikk i likhet med Christer og Emilie i Alanya, oppleve dramaet da det oppsto opptøyer tirsdag.

Tente på hotellet

Det er store ødeleggelser i Cide etter gårsdagens opptøyer. FOTO: 02255-TIPSER / TIPS@TV2.NO
Det er store ødeleggelser i Cide etter gårsdagens opptøyer. FOTO: 02255-TIPSER / TIPS@TV2.NO

– Vi var ute og spiste på restaurant like ved siden av hotellet. Vi skulle tilbake på kvelden, men fikk beskjed om at de stengte, så vi gikk til restauranten på hotellet isteden.

– Mens vi spiste kom det plutselig en stor gjeng og ropte og skrek. De tente på butikker og hotellet vårt. Det var kaos. Folk tok brannslukkingsapparater og tømte dem, sier en av jentene som ønsker å være anonyme.

De to norske jentene ble tatt vare på av hotellansatte.

– Vi ble ført bort fra opptøyene og i sikkerhet. Da vi kom inn igjen på hotellet var vinduer knust og det var røyk på rommet, forteller den ene av de to.

Utbrente bygninger og fortvilt befolkning

Bilder jentene har tatt dagen etter, viser utbrente bygninger og biler i gatene. Vinduet på hotellrommet deres var knust og de ble nødt til å flytte ut.

Begge stavangerjentene har sympati for lokalbefolkningen. 

– Tyrkia er et flott land med greie folk. Folk som jobbet på hotellet satt seg ned og gråt. Mange mistet arbeidsplassen sin, sier hun.

Politisk uro

Oppviglerne er tyrkiske nasjonalister som demonstrerer. Etter at det Det prokurdiske partiet HDP fikk 13% av stemmene og plass i nasjonalforsamlingen for første gang, har nasjonalistene protestert. 

Det går ikke en dag i Tyrkia uten at det oppstår en episode av politisk vold. Følelsene eskalerer, og etter at den kurdiske gruppen PKK angrep og drepte 14 tyrkiske politimenn på den tyrkisk-irakiske grensen tirsdag, ble situasjonen forverret.

Flere steder kom det til sammenstøt. Det prokurdiske partiet HDP meldte sent tirsdag at kontoret deres i Amasya ble angrepet og satt fyr på.

Biler, restauranter og butikken sto i full fyr. FOTO: 02255-TIPSER / TIPS@TV2.NO
Biler, restauranter og butikken sto i full fyr. FOTO: 02255-TIPSER / TIPS@TV2.NO

Tyrkia sendte bakkestyrker inn i Irak etter angrepet. 

– Blir tatt vare på

De norske jentene synes situasjonen er skummel, men føler allikevel at de som turister ikke er utsatte mål for volden.

– Det er skummelt, men de lokale passer på oss. Vi ble fort tatt unna situasjonen, og alle spurte hvordan det gikk med oss, sier den ene av de to jentene.

– Lite informasjon

Jentene har reist til Tyrkia med Ving, men valgte selv å flytte bort fra Ving-hotellet. De sier at de ikke har fått noe informasjon fra selskapet.

Vinduet på hotellrommet var knust, og rommet fylt av røyk.  FOTO: 02255-TIPSER / TIPS@TV2.NO
Vinduet på hotellrommet var knust, og rommet fylt av røyk.  FOTO: 02255-TIPSER / TIPS@TV2.NO

– Vi har ikke hørt noe fra dem. Jeg synes de kunne kontaktet oss selv om vi ikke bor på deres hotell, sier den ene jenta.

Onsdag morgen kontaktet de selv selskapet, men fikk beskjed om at det ikke var noe Ving kunne gjøre for dem.

– Vi fikk i hvert fall komme tilbake til Ving-hotellet, men vi kunne godt fått mer informasjon, sier den ene jenta.

Reiser som normalt

– Vi har sendt SMS til alle våre reisende om varslede demonstrasjoner. Vi sendte SMS på mandag, og tirsdag sendte vi en ny melding der vi informerte om situasjonen og ba folk holde se unna demonstrajonene og store folkemengder, sier pressekontakt i Ving Reiser, Elisabeth Larsen-Vonstett, til TV 2.

Ving følger USs anbefalinger om reisemål, og så lenge de ikke anbefaler nordmenn å holde seg borte fra områdene, forsetter turoperatøren sine reiser til turistmål.

– Jeg kan ikke si hvorfor disse jentene ikke fikk SMS fra oss, men vil generelt si at det er kjempeviktig at alle sørger for at vi har riktig telefonnummer til dem, sier Larsen-Vonstett