LEGGER UT BILDER: Disse tre russerne har til felles at de er i unifom, og har postet bilder på sosiale medier underveis til Syria. FOTO: MONTASJE / RUSSISKE SOSIALE MEDIER
LEGGER UT BILDER: Disse tre russerne har til felles at de er i unifom, og har postet bilder på sosiale medier underveis til Syria. FOTO: MONTASJE / RUSSISKE SOSIALE MEDIER

Russland innrømmer at de har soldater i Syria

Bulgaria har stengt luftrommet for russisk flytrafikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag anklaget Russland Vesten for å skape «hysteri» om det russiske nærværet i Syria.

Ifølge russisk UD har landet lenge vært åpne om våpenleveransene og de militære ekspertene til Syria, melder nyhetsbyrået AP onsdag ettermiddag.

Formålet med leveransene er bekjempelse av terrorisme, sa departementets talsperson Maria Zakharova i den første offisielle russiske bekreftelsen av at landet har militært personell på bakken i Syria.

Mens USA forsøker å avskjære det de frykter er en russisk militær opptrapping i Syria, deltar 95.000 soldater i en beredskapsøvelse som pågår denne uken i Russlands sentrale militærdistrikt.

Flere rapporter tyder på at Russland øker nærværet i Syria. Etter en forespørsel fra Obama-administrasjonen har Bulgaria nektet russiske transportfly adgang til luftrommet, mens Hellas ikke har svart på USAs henvendelse, skriver New York Times.

Stengte luftrommet

En nylig episode der et russisk troppetransportfly fløy over Bulgaria på vei til Syria skal ifølge avisens kilder ha vært foranledningen til at luftrommet er stengt for russiske fly frem til 25. september. To transportfly av typen Antonov An-124 skal ifølge avisen dessuten ha fraktet forsyninger og materiell over Iran og Irak til den syriske havnebyen Latakia. 

HEI SVEIS: Denne russiske soldaten i 810. marinebrigade la ut flere bilder underveis til Syria. Her poserer han ved en plakat av Assad og Putin i Syria.  FOTO: SKJERMDUMP / OK.RU
HEI SVEIS: Denne russiske soldaten i 810. marinebrigade la ut flere bilder underveis til Syria. Her poserer han ved en plakat av Assad og Putin i Syria. FOTO: SKJERMDUMP / OK.RU

I russiske medier forklares denne flyaktiviteten med at de ble brukt til å frakte nødhjelp, den samme forklaringen som forøvrig ble brukt om konvoiene til separatistene i Ukraina i 2014.

RT, tidligere kjent som Russia Today, fnyser av de vestlige påstandene, og mener det er paranoid å tro på et russisk «nærvær» i Syria. Men flere medier, blant dem BBC og Daily Mail, gjengir bilder som russiske soldater i Syria selv har lagt ut i sosiale medier. 

Da Russland i 2012 ble kritisert for ikke å ha kuttet sine militære bånd til Syria, hevdet russiske medier at landet ikke lenger skulle levere våpen til Syria så lenge konflikten pågår.

Trener landsetting i Østersjøen

Samtidig er det ikke noe som tyder på at Russland sakker farten andre steder. I løpet av 2015 er det planlagt minst 4000 militærøvelser, og over 1500 russiske soldater trener denne uken på landsetting i Kaliningrad, landstykket mellom Polen og Litauen ved Østersjøen. I forrige uke deltok 500 i en taktisk øvelse i området som regnes som Putins europeiske våpenlager.

SUPERFLY: Raptor er det foreløpig eneste operative femtegenerasjons kampflyet. Her har to F-22-fly landet på en flybase i Polen. FOTO: ALIK KEPLICZ / AP / NTB SCANPIX
SUPERFLY: Raptor er det foreløpig eneste operative femtegenerasjons kampflyet. Her har to F-22-fly landet på en flybase i Polen. FOTO: ALIK KEPLICZ / AP / NTB SCANPIX

USAs bidrag til det de kaller en sterk og balansert tilnærming til Russland, er å styrke NATOs luftkapasitet i det baltiske luftrommet. Denne uken flys Predator-droner til de baltiske landene, melder Estlands kringkaster ERR, og i forrige uke landet det amerikanske superkampflyet Raptor for første gang i Estland.

I sommer ble det kjent at USA skal lagre tunge våpen i Øst-Europa. Rundt 250 stridsvogner og materiell til å utstyre en brigade skal til Estland, Litauen, Latvia, Bulgaria, Romania og Polen.

HISTORISK: Estlands forsvarsminister Sven Mikser foran et Raptor-fly på den nyetablerte NATO-basen Aemari nær Tallinn. FOTO: WOLFGANG RATTAY / REUTERS / NTB SCANPIX
HISTORISK: Estlands forsvarsminister Sven Mikser foran et Raptor-fly på den nyetablerte NATO-basen Aemari nær Tallinn. FOTO: WOLFGANG RATTAY / REUTERS / NTB SCANPIX

Die Welt-spaltisten Michael Stürmer, som i 2008 skrev en positiv biografi om Putin, mener at den stadig mer spente situasjonen ikke lover godt for Europa. Han frykter at en konfrontasjon i Ukraina kan utløse en «irreversibel konflikt som åpner Helvetes porter».

Stürmer, som er utdannet historiker, skriver i en kronikk mandag at krigen i Ukraina kan utvikle seg til en ny Cubakrise. I 13 dager i oktober 1962 sto supermaktene USA og Sovjet på randen av atomkrig.

– Dette er ikke en geriljakrig i verdens utkant, men et drama med globale ringvirkninger, advarer han.

EU-advarsel til Russland

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker advarer Russland mot å røre EU-medlemslandenes grenser, melder NTB. Utspillet kommer etter usikkerhet i de baltiske landene og Polen som følge av Russlands maktbruk i Ukraina.

– EU-medlemmenes sikkerhet og grenser må ikke røres. Jeg ønsker at dette budskapet blir klart oppfattet i Moskva. 

– Polen, de baltiske landene og andre land er svært viktige medlemmer i EU, og de skal ikke måtte tro at vi ikke er til stede for dem i en krisesituasjon. Vi er pliktige til å ivareta alles sikkerhet, sier Juncker.