63 ÅR: Dronning Elizabeth har sittet på tronen i 63 år. FOTO: MARY MCCARTNEY /NTB scanpix
63 ÅR: Dronning Elizabeth har sittet på tronen i 63 år. FOTO: MARY MCCARTNEY /NTB scanpix

Dronning Elizabeth har nå regjert lenger enn noen annen britisk monark

Har sittet 63 år, syv måneder og tre dager på tronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En fabelaktig dame, både som monark og som menneske!

Det sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland om dronning Elizabeth II.

– Jeg tror faktisk ikke jeg vet om noen offentlig person som i samme grad som britenes dronning fortjener betegnelsen «still going strong», sier Totland.

63 år på tronen

Dronning Elizabeth har nå sittet 63 år, syv måneder og tre dager på tronen, og går dermed forbi sin tipp oldemor dronning Victoria. Hun satt 63 år, syv måneder og to dager på tronen. Den sittende monarken er dermed den britiske monark i historien som har regjert lengst.

– Jeg opplever dronning Elizabeth som en monark av den gamle skole, som har klart å ta vare på tradisjonene, samtidig som hun nennsomt har tilpasset monarkiet til i en ny tid, sier Totland som også har blogget om saken i sin Kongeblogg

– Imponerende

Totland har selv møtt dronning Elizabeth ved flere anledninger.

– Hun har virkelig imponert meg. Som da jeg våren 2001 møtte henne her i Norge, og fortalte at jeg var fra Bergen og hadde sett henne og familien første gang der sommeren 1969. «Å, jeg husker godt den dagen!» utbrøt hun resolutt. «Vi kom seilende med Britannia. Været var så vakkert, og vi tok banen opp på fjellet. Siden var vi på Akvariet med barna før vi besøkte Edward Griegs hjem», sier han.