HER FLYR BAKTERIENE: Men vet du hvor det er flest bakterier på et fly? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HER FLYR BAKTERIENE: Men vet du hvor det er flest bakterier på et fly? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Flyets mest skitne sted er kanskje ikke der du trodde det var ...

Maten din kan være i direkte kontakt med stedet som har flere bakterier enn mobiltelefonen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er få steder hvor så mange mennesker fra hele verden møtes og deler samme rom som på fly. Og det er få steder hvor man er så innelukket og eksponert for bakterier som man er ved en flytur. Mange mennesker på et lite område og resirkulert luft som sirkulerer i flyet, gir perfekt vekstgrunnlag for bakterier.

Men hvor på flyet er det flest bakterier? 

Ikke der man kanskje først tror

Nettstedet Travelmath.com har gjennomført en undersøkelse hvor de har sendt mikrobiologer inn på fly og flyplasser, for å ta tester av forskjellige overflater som man er i kontakt med ved en vanlig flytur. Det er kanskje naturlig å tenke at flater rundt toaletter bærer flest bakterier – men nei.

Overflaten som definitivt bar flest bakterier var foldebordet du har foran deg på flyet. I og med at dette er en overflate som kan være i direkte kontakt med maten din, er dette bekymringsverdig.

– Ettersom dette kan føre bakterier direkte til munnen din, bør man unngå at noe som helst av maten din kommer i kontakt med bordet, skriver Travelmath.com i rapporten.

Flere bakterier enn på mobilen din

Mengden bakterier måltes i antall kolonidannende enheter (CFU). Foldebordet målte 2.155 CFU per kvadrattomme. Til sammenligning har mobilen din, som kan ha opptil 18 ganger flere bakterier enn spyleknappen på et herretoalett, kun 27 CFU per kvadrattomme.

Videre viste undersøkelsen at spyleknappen på toalettet, ventilasjonsviftene som du har over hodet ditt og spennen på setebeltet også bærer på en del bakterier, men ikke i nærheten av så mange som foldebordet.

For dårlig tid

De ansatte i flyselskapene er under større og større tidspress når det gjelder å rengjøre fly mellom landinger. Med mange forskjellige ting som må fikses på svært kort tid, blir ofte foldebordene ikke rengjort før på slutten av dagen, noe Travelmath.com tror kan være bakgrunnen for den høye bakterieansamlingen akkurat her. Toalettene blir derimot vasket på en jevnere basis. 

Til tross for enkelte overflater med høyt antall bakterier, er de gode nyhetene ved studien at de ikke fant spor av E. coli eller andre smittsomme avføringsbakterier.