Et parkeringshus kan avgjøre hele valget i Kristiansand

10.000 graver må fjernes til fordel for privatbiler i Kristiansand sentrum. Det har skapt full krangel i byen. Se debatt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristiansand har allerede landets beste parkeringsdekning og har flere parkeringsplasser i sentrum enn landets hovedstad Oslo.

Likevel er det besluttet at det skal bygges 450 nye parkeringsplasser under jorden midt på Torvet i byen, og det har satt mer fyr i sørlendingene enn på lenge.

NEI: Det er store protester mot å bygge et parkeringsanlegg under Torvet i Kristiansand.
NEI: Det er store protester mot å bygge et parkeringsanlegg under Torvet i Kristiansand.

Demonstrerte med hodeskalle

10 000 graver som ligger ved domkirken skal fjernes til fordel for privatbiler og i dag startet gravearbeidet.

Under debatten om parkeringshuset på Nyhetskanalen dukket det også opp demonstranter som blant annet hadde med seg hodeskaller.

– Vi har et ønske om å få mer liv i Kvadraturen og vi har et ønske om å få gateparkeringer ned under bakken. Det skal også 10-15 000 flere mennesker inn i Kvadraturen i løpet av en del år fremover, da trenger vi tilgjengelighet i byen, sier ordførerkandidat Harald Furre (H) til TV 2 om hvorfor Høyre vil ha enda ett parkeringshus i byen.

Han forteller at de 10.000 gamle gravene fra perioden mellom 1642 og 1840 skal tas vare på av konservatorer og legges av en vigsler i en kirkegård.

Vil parkere planene

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Mette Gundersen sier at hun vil parkere hele parkeringsgarasjen dersom hun får nok makt etter valget. 

– Vi har sagt til velgerne at vi ønsker å stoppe denne gigantiske utbyggingen. Vi har ikke behov for flere parkeringsplasser i byen og har heller ikke råd til det hverken økonomisk eller miljømessig. Hvis vi skal bruke 18 millioner kroner som parkeringskjelleren vil koste, så skal vi bruke denne på møteplasser for mennesker oppå bakken og ikke på en møteplass for biler under bakken. 

Se hele debatten og vår ferske prognose for Kristiansand i videoen i toppen av saken!