ALLE TENÅRINGERS DRØM: Forskere mener unge vil få mer ut av skolen ved å starte én time senere.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ALLE TENÅRINGERS DRØM: Forskere mener unge vil få mer ut av skolen ved å starte én time senere.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forskernes teori: På dette tidspunktet bør skoledagen starte

Barn og unge starter skoledagen for tidlig, mener internasjonale søvnforskere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskning har vist at unges døgnrytme er forsinket med to til tre timer i forhold til eldre voksne, skriver Financial Times. Dette medfører at de trenger å sove lengre om morgenen. 

Nå skal hundre britiske ungdomsskoler delta i en studie for å teste teorien om at en timeplan som starter klokken 10 vil passe studentenes indre klokke bedre enn timeplaner som starter før klokken 9. 

Skolestart etter klokken 11 for 18-åringer

Professor Paul Kelley ved University of Oxford presenterte på en britisk vitenskaps-messe i Bradford at han mener senere start vil gagne studentene. 

– Oppstartstidspunkt burde være etter klokken 10 for studenter på 16 år, og etter klokken 11 for de på 18. Å innføre disse oppstartstidspunktene vil hindre at studenter får for lite søvn og kronisk søvnmangel, som er relatert til dårlig læring og helseproblemer, sier Kelley. 

Svært skadelig med søvnmangel

Dagens timeplaner tvinger ofte tenåringer til å skulle lære på skolen mens kroppen deres fortsatt er innstilt på å sove. I tillegg blir ofte den biologiske døgnrytmen forskjøvet om kvelden på grunn av tilgang til sosiale medier og lyseksponering fra elektriske enheter. 

Søvnmangel kan blant annet bidra til psykiske lidelser som schizofreni.

– Dette er et svært viktig tema for samfunnet. Tidlig start på dagen som leder til søvnmangel er veldig skadelig for unge mennesker, sier Kelly. 

Ikke nødvendigvis en god idé

Professor Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen er spesialist på døgnrytmeforstyrrelser og søvnsykdommer. Han forteller at de også har gjennomført studier innenfor samme felt. 

Professor Bjørn Bjorvatn ved UiB mener at det å skulle slutte senere på skolen også kan bli et problem.    FOTO: PRIVAT
Professor Bjørn Bjorvatn ved UiB mener at det å skulle slutte senere på skolen også kan bli et problem. FOTO: PRIVAT

– Vi har gjort noen studier her i Bergen også, med en skole som begynte én time senere hver mandag. Vi så at de som fikk sove mer fungerte bedre enn de som begynte til vanlig tid, forteller Bjorvatn til TV 2.

Bjorvatn mener likevel at å forskyve timeplanen ikke nødvendigvis er en god idé.

– Jeg har vært litt skeptisk til å anbefale denne ordningen grunnet en del konsekvenser det vil medføre, blant annet når det gjelder transport til og fra skolen og for foreldre.