Ap er skolevalgets vinner

Alle partiene på venstresiden går frem, mens Høyre og Fremskrittspartiet er taperne av årets skolevalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s prognose pekte tidlig ut Arbeiderpartiet som årets suverene vinner av skolevalget. Det bekreftes av de endelig resultatene tirsdag kveld.

Arbeiderpartiet fikk en oppslutning på 31,9 prosent, en fremgang på hele 8,9 prosent sammenlignet med skolevalget for to år siden. Dette er Aps beste resultat ved et skolevalg noensinne.

– Klart budskap

Ap-leder Jonas Gahr Støre gleder seg over framgangen i skolevalget og mener landets elever har sendt et klart budskap til regjeringen.

– Budskapet fra de unge er klart: Kursen Norge er inne på, er ikke en kurs for rettferdighet og muligheter. Usosiale skattelettelser, svekkede arbeidstakerrettigheter og en svak klimapolitikk får tommelen ned fra landets skoleungdom, sier Støre til NTB.

Den store taperen i årets skolevalg er Høyre, som for to år siden ble største parti blant skoleelevene. Høyre går tilbake hele 11,8 prosentpoeng og ender på 16,4.

Også Fremskrittspartiet går tilbake med 5,1 prosentpoeng til 10,5. Frp har aldri gjort det dårligere i et skolevalg. Skolevalg har blitt avholdt siden 1989.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg er ikke fornøyd med resultatet.

– Vi gjorde et fantastisk skolevalg sist gang, og det regnet vi ikke med å tangere i år. Meningsmålingene har oss noe høyere, og utslagene er ofte større i skolevalg. Men det er klart at vi ikke er fornøyde. Det tror jeg ikke Unge Høyre er heller, selv om de har stått på og jobbet hardt, sier Solberg til NTB.

FULL JUBEL: God stemning på AUFs valgvake på Soria Moria etter skolevalget tirsdag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FULL JUBEL: God stemning på AUFs valgvake på Soria Moria etter skolevalget tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Grønn fremgang

Den andre vinneren ved skolevalget er De Grønne, som nesten dobler oppslutningen med 2,9 til 6,7 prosent. Venstre får 6,5 (- 0,2), mens SV får 7,5 (+ 2,5). For SV er dette en etterlengtet fremgang etter mange år med tilbakegang blant skoleelevene

Senterpartiet gjør også et relativt godt skolevalg med 5,5 prosent (+ 1,3), mens Rødt får 4,8 (+1,1), KrF får 3,2 (+ 0,4) mens andre partier og lister får 6,9 prosent (0,0).

Tallene er oppdatert med de endelige resultatene klokken 20.

– Vender ryggen til regjeringen

AUF-leder Mani Hussaini var strålende fornøyd med TV 2-prognosen tirsdag ettermiddag.

– Det ligger an til at vi kommer til å gjøre et brakvalg i skolevalget sammenlignet med 2013, som i og for seg også var et godt resultat for Arbeiderpartiet, sier Hussaini til TV 2.

– Ute i skolene har vi merket elever som nå vender ryggen til regjeringen, som er misfornøyd med den politikken Høyre og Frp styrer etter. Når det gjelder arbeidsmiljøloven, når det gjelder privatisering, når det gjelder klima så mener elevene at regjeringen gjør for lite og det lille de gjør er dårlig, sier AUF-lederen.

Peker på styringsslitasje

Mathilde Tybring-Gjedde fra Unge Høyre la ikke skjul på at TV 2s prognose tirsdag ettermiddag var skuffende for partiet.

– Men hvis dette blir det endelige resultatet, er det vårt fjerde beste valg noensinne, så vi er ikke misfornøyde, sier Tybring-Gjedde.

– Dere går tilbake 9,8 prosent? (tidlig prognose, red.anm.)

– I kommunevalget for fire år siden fikk vi rundt 24. Men vi hadde jo et brakvalg for to år siden, så det skal mye til for å få den samme suksessen. Vi så at mange var lei av den rødgrønne regjeringen og ønsket et skifte. Nå er vi i posisjon i Oslo, Bergen, Tromsø og nasjonalt, så det preger selvfølgelig resultatet.

371 skoler deltok ved årets skolevalg, en kraftig nedgang fra 419 i 2013. Totalt ble det avgitt 143.942 stemmer, drøye 7000 færre enn for to år siden. Deltakerprosenten gikk også ned noe, med 81,1 prosent i 2013 til 80,7 prosent i år.