Stordalen gir bort 5000 overnattinger

Petter Stordalen gjør hotelldøren høy og porten vid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordic Choice Hotels donerer 5000 overnattinger til UDI.

Klokken 13 tirsdag var Petter Stordalen i møte med UDI og la tilbudet på bordet. 5000 overnattinger vederlagsfritt for å avhjelpe flyktningsituasjonen som har oppstått i landet de siste ukene.

– Vi gjorde det samme under tsunamien, da åpnet vi hotellene på Gardermoen og Arlanda. Dette er i god Choice-ånd, sa Petter Stordalen under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Se pressekonferansen i videovinduet øverst i artikkelen.

Lovte bort hotellrom

Det var 25. april i år at Petter Stordalen i affekt klinte til. Direkte på TV 2 Nyhetskanalen sa han at dersom det sto om det, så skulle han klare å huse tusen flyktninger i sine hoteller.

Fredag fortalte TV 2 at Stordalen hadde innledet dialog med UDI med ønske om å bistå med hotellrom til flyktningene, som nå ankommer raskere enn myndighetene klarer å rigge opp et forsvarlig mottaksapparat.

– Mange ganger skal man handle mer etter hjerte enn hue. Da jeg lovet det var det et uttrykk for en fortvilelse og jeg er et følelsesmenneske, jeg var berørt den gangen og jeg er langt mer berørt i dag, sier han til TV 2 fredag.

Møtte kritikk

Stordalen understreket at det er UDI som skal sette føringen for hvordan dette blir gjennomført, og at mye må være tilrettelagt.

– Dette er mennesker som er traumatiserte, så det er en del ting som må løses så det må være et visst apparat rundt det, sa Stordalen.

Lørdag flyttet de femti første flyktningene inn på Stordalens hotell på Gardermoen. Men gjennom helgen har hotellkongen fått både ris og ros for tilbudet. Det er blitt antydet at både økonomiske motiver og muligheten til å gjøre et PR-stunt ligger bak tilbudet.

– Det har ikke vært en tanke for oss å tjene penger på det, sa Stordalen da TV 2 spurte ham om dette fredag. Og i dag blir dette understøttet ved at han nå bekrefter at det ikke er aktuelt å sende noen regning, verken for disse eller for de 5000 neste hotellovernattingene, dersom UDI takker ja til tilbudet.

På tirsdagens pressekonferanse kommenterte Stordalen kritikken på følgende måte:

– Det er mange hobbyøkonomer der ute som lager regnestykker. Vi har gjort det enkelt for UDI, vi sier at vi gir 5000 gratis gjestedøgn til flyktninger, så kan UDI bruke det akkurat som de vil. Vi skal etter beste evne prøve å huse flyktninger på hotellene vi har i Oslo-markedet. Vi tar aftensmat og overnatting og frokost og den ekstra bemanningen som er nødvendig, sa Stordalen, med forbehold om at det ikke ligger juridiske hindre i veien for at UDI kan ta imot gratis hotellovernattinger.

Glad for samarbeidet

UDI på sin side er glad for å ta imot tilbudet fra Choice. Avdelingsdirektør Christine Wilberg sa at UDIs ansatte opplever samarbeidet som inspirerende.

– Det vil gi oss mulighet til å ha en buffer når vi får høye ankomster, sa avdelingsdirektør Christine Wilberg.

– UDI overtok fredag ansvaret for å innkvartere asylsøkere som ikke er registrert ennå. Det er en ny oppgave for oss, og da kunne vi løse det gjennom helgen med bistand fra Choice-kjeden. Det var veldig fint, sa Wilberg, som sa at UDI samtidig jobber med løsninger som kan fungere på permanent basis.