ADVARER MOT DRONEBRUK: Avinor sier det har forekommet flere farlige situasjoner den siste tiden. Illustrasjonsfoto: AP/NTB Scanpix.
ADVARER MOT DRONEBRUK: Avinor sier det har forekommet flere farlige situasjoner den siste tiden. Illustrasjonsfoto: AP/NTB Scanpix.

Etterlyser droneeier etter kollisjon med småfly  

Havarikommisjonen skal undersøke hva som skjedde da småfly krasjet med drone i Vestfold. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen dager siden gikk Avinor ut og advarte mot bruk av droner, fordi de mener det utgjør en risiko for flytrafikken. 

Det fikk en piloten erfare da han forrige søndag befant seg på ca 2.500 fot nord for Vasser i Vestfold. Han oppdaget en drone like ved småflyet og hørte senere et smell. 

Heldigvis forløp resten av flyturen uten problem, og det ble heller ikke funnet noe skade på flyet. Ifølge Havarikommisjonen, som vil undersøke saken, traff dronen venstre understell.

Havarikommisjonen ønsker å komme i kontakt med vedkommende som fløy dronen eller eventuelle som har funnet vrakrester av dronen.

Havarikommisjonen understreker at de arbeider utelukkende for å bidra til økt transportsikkerhet, uten å ta stilling til skyldspørsmål. 

Ifølge Avinor har det forekommet flere farlige situasjoner den siste tiden.

 – Vi hatt flere tilfeller av droner som kunne utgjort en fare for flysikkerheten. Droner utgjør en betydelig fare, med potensiale for stor skade på flyene, og dermed også for passasjerene. Jeg vil oppfordre alle som tenker å fly en drone om å sette seg godt inn i regelverket, og alltid ta nødvendige sikkerhetshensyn, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa i en pressemelding. 

Avinor sier at man må følge samme forsiktighetsregler som for modellflyving og kan i ytterste konsekvens bli dømt etter straffeloven.

Alle som skal drive kommersiell eller nytteflygning med droner må i dag ha tillatelse til dette fra Luftfartstilsynet. Luftfartstilsynet arbeider med et regelverk som vil endre dette for de som flyr de minste dronene.

Avinor understreker at man må være ekstra forsiktige rundt flyplasser.