SUKSESS: May-Britt og Edvard Moser har hatt stor suksess med sin forskning så langt. Foto: Geir Mogen/NTNU / NTB scanpix
SUKSESS: May-Britt og Edvard Moser har hatt stor suksess med sin forskning så langt. Foto: Geir Mogen/NTNU / NTB scanpix

Får 100 millioner – vil løse alzheimer-gåten

Moser-ekteparet har gode grunner til å juble. Nå skal de bruke millioner av kroner for å få verdens beste forskere til sitt institutt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

May-Britt og Edvard Moser vant nobelprisen i medisin i 2014 for sin hjerneforskning.

Nylig startet de en innsamlingsaksjon for å finansiere et nytt senter for hjerneforskning i Trondheim.

Pengegave

Og nå har de fått en gave som gjør det hele mulig raskere enn de kunne ane.

Det er britiske Pauline Braathen, enke etter den norske milliardæren Egil Braathen, som sammen med to nieser og en nevø av hennes avdøde mann gir 6 millioner amerikanske dollar (50 millioner kroner) til Kavliinstituttet.

– Forskningen som ledes av May-Britt og Edvard Moser har stor betydning for en verden som trenger økt kunnskap om hvordan hjernen arbeider, for å hindre og kurere sykdom i tilknytning til hjernen, sier britiske Pauline Braathen i en pressemelding.

5 millioner dollar kommer fra Braathen, mens de andre tre gir til sammen 1 million dollar. Pengene skal gå til drift av et nytt senter ved Kavliinstituttet, «Egil & Pauline Braathen and Fred Kavli Centre for Cortical Microcircuits».

Alzheimer-gåten

Egil Braathen hadde alzheimer - som er et av feltene Moser-paret ønsket å jobbe med på det nye senteret. 

Egil Braathen etterlot seg en betydelig formue etter å ha investert i Norge og utlandet. Pauline Braathen, som nå er bosatt på luksusskipet The World, gir pengegaven sammen med tre andre arvinger - en nevø og to nieser.

– Det er vanskelig for å forestille seg et bedre formål enn å styrke et internasjonalt ledende forskningsmiljø, sier hun i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen er det den gjenværende delen av arven Pauline Braathen nå gir til forskningssenteret i Trondheim.

– Vi tror at ved å forstå grunnprinsippene i hvordan hjernen fungerer blir det lettere å forstå hva som går galt i hjernen. På sikt vil dette kunne bidra ikke bare til å kanskje løse Alzheimer-gåten, men også hva som går galt i mange nevrologiske og psykiatriske sykdommer, forteller Edvard Moser til NRK.

De ønsker først og fremst å bruke pengene på å lokke til seg topp-forskere som kan bidra i arbeidet. 

– I norsk sammenheng er dette veldig sjeldent. Denne gaven vil bidra til å utforske områder inn mot hjernesykdom, ikke bare hvordan hjernen fungerer, sier rektor ved NTNU, Gunnar Bovim.