Nei – det er ikke likegyldig hvilken du velger

Den ene kan være mye smartere enn den andre.

Tilhengerfeste-kontakter finnes enten med syv eller 13 poler. Men hvilken er smartest på en bil?
Tilhengerfeste-kontakter finnes enten med syv eller 13 poler. Men hvilken er smartest på en bil?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg skal kjøpe ny bil og lurer på følgende: Hva er forskjell på 7 og 13 polet tilhengerfeste-kontakt? Hva er de siste 6 polene til? Og altså - hva bør jeg velge på min nye bil?

Benny svarer

Heisann!

Dette er et interessant spørsmål som helt sikkert flere lurer på. Litt grovt sett så vil jeg si at de gammeldagse 7-polede tilhengerfeste-kontaktene holder om man kun skal kjøre en vanlig varetilhenger.

De nyere 13-polede er å anbefale om man skal kjøre for eksempel en moderne campingvogn, eller en mer avansert tilhenger med behov for tilkoblingspunkter utover det som en 7-polet kan levere.

En 13-polet kontakt har utgang for ryggelys, tåkebaklys og mulighet for uttak til ekstra strøm etter behov, til for eksempel til ladning av batteri. Batterier på tilhengere kan brukes enten til tipp, eller vinsj for eksempel. 

Eller til kjøleskap, lys og ladning av ulike elektroniske duppe-ditter etc i campingvogner.

De 13-polede her også mulighet til dobbel jordforbindelse eller jordforbindelse til eventuelt tilbehør og det har også noen kontakter som ikke er i bruk og som kan disponeres etter eventuelle behov. 

Jeg tror det er  smart å velge en 13-polet kontakt på en ny bil. Om du ikke har bruk for det på din bil akkurat nå, så kan jo behovet komme i framtiden. Eller at neste eier har bruk for nettopp det - når den tid kommer.

Hengerfeste: Kan koste dobbel pris hvis du ikke planlegger

Kan bruke adapter

Skal du bruke tilhenger med 7-polet kontakt så finnes det adaptere å få kjøpt som ikke koster mange kronene.

Disse får du på velutstyrte bensinstasjoner og der det selges bilrekvisita. Bakdelen med et adapter er selvfølgelig faren for dårlig kontakt med et slik ekstra "mellomledd".

Vil man ha både i pose og sekk, så finnes det mulighet for å montere doble kontakter også - altså både 7-polet og 13-polet, men da skal man kanskje være litt over snittet aktiv på tilhengerfronten. For meg blir det i alle fall litt smør på flesk. 

Håper dette var oppklarende? Ønsker deg lykke til med ny bil!

Nei – det er ikke forbudt å kjøre rundt med dette

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: