DREPT: Bildet fra 2012 viser løven Cecil i nasjonalparken Hwange National Park i Zimbabwe. Cecil ble drept i begynnelsen av juli.  Foto: AFP / ZIMBABWE NATIONAL PARKS/NTB Scanpix.
DREPT: Bildet fra 2012 viser løven Cecil i nasjonalparken Hwange National Park i Zimbabwe. Cecil ble drept i begynnelsen av juli.  Foto: AFP / ZIMBABWE NATIONAL PARKS/NTB Scanpix.

Forhatt løvedrapsmann snakker ut:
– Jeg gjorde ikke noe galt 

Den amerikanske tannlegen mener han bare fulgte lokale råd da han tok livet av den populære løven. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av juli var den amerikanske tannlegen Walter Palmer på jakt i Zimbabwe. Han endte opp som en av de mest forhatte skikkelsene i sosiale medier da det ble kjent at han hadde drept den populære løven Cecil. 

I et intervju med nyhetsbyrået AP søndag snakker han ut om de siste ukene. Han forteller at han med vilje har ligget lavt, men benekter at han har gjemt seg. 

Familien truet 

– Jeg har holdt meg borte fra offentligheten, og vært sammen med familie og venner. Dette har vært spesielt tungt for kona og datteren min. De har også mottatt trusler i sosiale medier. 

Nå ønsker 55-åringen å vende tilbake til jobben som tannlege i den amerikanske delstaten Minnesota.

Han sier at han ikke hadde anelse om at løven han tok livet av var en kjent, lokal favoritt. Han mener han bare forholdt seg til råd fra de lokale guidene han var på jakt med. Selv om han er lei seg for utfallet, nekter han for å ha gjort noe ulovlig. 

Bilder av Walter Palmer (t.v) som poserer med løven har spredd seg etter at navnet hans ble offentliggjort. FOTO: TROPHYHUNTAMERICA / SMUGMUG
Bilder av Walter Palmer (t.v) som poserer med løven har spredd seg etter at navnet hans ble offentliggjort. FOTO: TROPHYHUNTAMERICA / SMUGMUG

Under hashtaggen #walterpalmer har amerikaneren blitt kalt både «morder» og «satan» . Også kjendiser, som Sharon Osbourne, har vært blant kritikerne. Også etter at intervjuet med Palmer ble publisert søndag kveld, har han fått gjennomgå på ny i sosiale medier. Folk er rasende fordi de mener at han rett og slett ikke skjønner at han begått en forferdelig handling. 

Brukte armbrøst

Cecil var merket med et halsbånd med GPS-sender, fordi den var en del av et forskningsstudie ved universitetet i Oxford. Ifølge Zimbabwe Conservation Task Force ble løven først skutt med en armbrøst - for så å leve med skadene i 40 timer før jegerne fant ham igjen og skjøt ham til døde. Da forsøkte de å ødelegge halsbåndet. 

Tannlegen sier at de ikke så halsbåndet før de skjøt løven, og mener at han uansett ikke gjorde noe galt. To lokale menn er siktet i saken, og myndighetene i Zimbabwe ønsker å få Palmer utlevert og stilt ham for retten. Han sier at han ønsker å samarbeide om etterforskningen, men understreker at han foreløpig ikke har fått noen henvendelser. 

Det er ikke første gang Palmer har fått problemer etter jakt. Ifølge CNN ble han i 2009 dømt til ubetinget fengsel i ett år og fikk en saftig bot da han hadde skutt en svartbjørn ulovlig i USA. 

Etter Cecils død har antall donasjoner skutt i været, og det har kommet inn nok penger de siste månedene til å drive et bevaringsenter for løver i denne nasjonalparken i fire år fremover.