Bedriftseieren ante uråd da varene hans dukket opp på Finn.no

En listig plan og et overvåkingskamera felte tyvene, som viste seg å være betrodde medarbeidere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre menn i 20-årene er pågrepet og siktet for grovt tyveri etter at de forsynte seg fra varelageret til en vindusprodusent på Askøy utenfor Bergen.

To av de pågrepne var betrodde ansatte som hadde vært ansatt i henholdsvis 18 og 24 måneder.

– Stort arbeidspress har nok gjort at det tok så lang tid før de ble avslørt. Jeg har nok også vært for naiv, sier eier Rune Johnsen i Johnsen glass Vindusfabrikk AS.

Det var i juni at Johnsen i den 40 år gamle familiebedriften fattet mistanke om at noe var galt. En tidligere kunde tipset ham om at varene hans lå ut til salgs på rubrikknettstedet finn.no, og at prisene var merkelig lave.

– De har rett og slett brukt våre lagerlister. Prisene er som våre, men minus moms, sier Johnsen.

La felle for tyvene

Han anmeldte forholdet til politiet, og mener at det har forsvunnet varer for omkring 750.000 kroner. Han var sikker på at det var utro tjenere som sto bak.

– Jeg forsto raskt at det måtte være noe på lageret. Det var viktig for oss å ta dem på fersken, så tirsdag i forrige uke stilte jeg i svart dress og sa at jeg skulle i begravelse. En halv time etter at jeg kjørte kunne min sønn via et overvåkingskamera se to av våre ansatte bære ut varer, sier Johnsen.

Johnsen ringte politiet, som rykket ut og pågrep de to ansatte og en tredjemann som trolig fungerte som sjåfør.

– Jeg kan bekrefte at tre utenlandske menn i 20-årene er pågrepet og siktet for grovt tyveri, sier lensmann på Askøy, Helge Stave.

Jo frekkere, jo bedre

Han forteller at forhold der ansatte stjeler fra bedriften sin er noe som skjer fra tid til annen.

– Våre erfaringer er at jo frekkere det er jo bedre er det for tyven. Det betyr at tyveriene kanskje skjer så åpenlyst at man tror det som skjer er legitimt, sier lensmannen.

For bedriftseieren på Askøy er det viktig å få fram at han i lang tid har hatt god erfaring med utenlandsk arbeidskraft og ikke ønsker å stigmatisere noen.

– Det har vært en vanskelig periode i tiden fra jeg skjønte hvem som sto bak til de ble pågrepet, sier Rune Johnsen.