Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i desember ifjor at Morten Haugstad (22) fra Mosjøen begynte å føle seg virkelig dårlig. 

– Jeg var slapp, sliten og lå med hodet i bøtta i hele desember, forteller han til God morgen Norge. 

I januar i år ble han innlagt på sykehuset i Bodø hvor han ble lagt i akutt hemodialyse og utredet nærmere.

– Jeg hadde gått med en betennelse i nyrene i noen år, og det var dette som forårsaket kronisk nyresvikt, forklarer Morten Haugstad. 

KRONISK NYRESVIKT: Det var i januar i år at Morten Haugstad fikk vite at han måtte få ny nyre. Frem til det skjer er han avhengig av dialyse. Foto: Privat
KRONISK NYRESVIKT: Det var i januar i år at Morten Haugstad fikk vite at han måtte få ny nyre. Frem til det skjer er han avhengig av dialyse. Foto: Privat

Venter på transplantasjon

Haugstad som er fagarbeider innen IKT for Nordland Fylkeskommune, Mosjøen Videregående skole, er tilbake i 100 prosent jobb.

Kronisk nyresykdom:

Nyrene består av to organer som ligger rett under ribbeina nær midten av ryggen, med én på hver side av ryggraden. De danner urinen ved å filtrerere blodet og fjerne avfallsstoffer. Kronisk nyresykdom inntreffer når noe går galt med denne filtreringsprosessen. Vanligvis oppstår den fordi pasienten har hatt diabetes (sukkersyke) eller høyt blodtrykk over lengre tid.

Symptomer: Tretthet og kvalme, hyppig eller sjelden vannlating, hevelse rundt øynene og i armer og bein (ødem), sykdomsfølelse, vekttap og manglende appetitt, skummende urin, mørk urin (garfe som i Coca Cola), utslett og kløe

Det finnes ingen kur for kronisk nyresykdom, men behandling kan bremse sykdommen, minske symptomer og redusere risikoen for komplikasjoner. Utsiktene er spesielt bra hvis man oppdager nyresykdommen tidlig.

Les mer om kronisk nyresykdom på helsenorge.no

– Det er helt fantastisk! Mens jeg venter på å bli transplantert er jeg avhengig av å få dialyse. Men takket være at jeg kan gjøre dette hjemme så kan jeg fortsette å være i full jobb.

Hjemmedialyse

I Norge i dag er det cirka 1300 nordmenn som er avhengig av å få dialyse. Antallet øker og vi blir flere, vi lever lengre og på grunn av livsstilsykdommer, i følge Marit Gonsholt i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte.

– Disse pasientene får dialyse tre ganger i uka, men i dag er det bare 200 pasienter som har hjemmedialyse.

Bør informere mer om hjemmedialyse

I følge Gonsholt så er det sykehusleger/sykepleiere i de forskjellige helseforetakene som må informere disse pasientene om hjemmedialyse.

HJEMMEDIALYSE: Morten Haugstad sier at uten hjemmedialyse ville han ikke kunnet være i full jobb. Foto: Privat
HJEMMEDIALYSE: Morten Haugstad sier at uten hjemmedialyse ville han ikke kunnet være i full jobb. Foto: Privat

Morten Haugstad er ikke i tvil om hva han foretrekker. 

– Det er lettvint, jeg kan være i 100 prosent jobb siden jeg slipper å reise til sykehus tre dager i uka. Og så slipper jeg å føle meg fastspent men kan fortsette å leve livet mitt. 

Nettprat

Du møter Morten Haugstad og lege Egil Hagen som også er leder for Norsk nyremedisinsk Forening, i God morgen Norge, tirsdag 8. september kl. 08.10. 

Fra kl. 08.30 svarer de på nettprat om nyresykdom.