Flyktninger og migranter forsøker å ta seg forbi makedonsk politi, for så å ta seg om bord på et tog videre inn i Europa. Foto: Afp/Robert Atanasovski
Flyktninger og migranter forsøker å ta seg forbi makedonsk politi, for så å ta seg om bord på et tog videre inn i Europa. Foto: Afp/Robert Atanasovski

Frankrike tar imot 24.000 flyktninger

Samtidig bevilger nabolandet Tyskland 55 milliarder kroner på å takle flyktningestrømmen som kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en tale mandag gjorde den franske statsministeren Francois Hollande det klart at Frankrike vil ta i mot 24.000 flyktninger.

Dette er i tråd med en plan utarbeidet av EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, som pålegger medlemslandene å ta imot obligatoriske flyktningkvoter.

I henhold til planen skal Frankrike ta imot 24.031 flyktninger de neste to årene, noe Hollande bekrefter at landet kommer til å gjøre.

– For Frankrikes del er det snakk om 24.000 mennesker og vi kommer til å ta imot dem, sa Hollande mandag.

31.000 til Tyskland

For Tysklands del vil det ifølge EU-kilder være snakk om en kvote på 31.443 for å lette byrden til land som Italia, Hellas og Ungarn der de fleste flyktningene først ankommer.

Hollande inviterte mandag andre land til en internasjonal flyktningkonferanse i Frankrike, for å diskutere hvordan man skal håndtere flyktningkrisen i Europa.

– Vil endre Tyskland

Merkel sier den store strømmen av flyktninger vil endre Tyskland i mange år framover.

– Det vi nå opplever, vil oppta og forandre landet vårt i årene som kommer, sa Merkel på en pressekonferanse i Berlin mandag.

– Men vi ønsker at forandringen blir positiv, og det tror jeg vi kan oppnå, sa hun videre.

Øker bevilgningene

I helgen kom over 20.000 flyktninger og migranter til Tyskland, og bare mandag ventes 10.000 flere.

Den tyske regjeringen vedtok i helgen å øke bevilgningene til flyktningtiltak med 6 milliarder euro, cirka 55 milliarder kroner, for å takle strømmen av flyktninger.

Frankrike vurderer flyangrep

Frankrike vil bistå USA i luftkrigen mot opprørsmål i Syria, men bare med overvåkingsfly. President François Hollande utelukker bakkestyrker.

– Vi har beviser for at angrep mot flere land er planlagt i Syria, særlig mot Frankrike, sier Hollande.

Han utelukker ikke at Frankrike sender kampfly for å delta i luftangrepene mot opprørere fra Den islamske staten (IS) i Syria.

– Det er mitt ansvar å sikre at vi er så godt informert som mulig om trusler mot vårt land, og jeg har derfor bedt forsvarsministeren å innlede luftovervåking i Syria fra i morgen av. Det vil gjøre oss i stand til å vurdere flyangrep mot Den islamske staten, sier han.

Franske bakkestyrker blir derimot ikke aktuelt, forsikrer Hollande.

– Det vil være inkonsekvent og urealistisk å sende franske bakkestyrker til Syria, sier han.

(NTB/TV 2)