STORT: Linn H. Landro er en av initiativtakerne bak «Refugees welcome to Norway». Nå får de nye lokaler på Tøyen. FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2
STORT: Linn H. Landro er en av initiativtakerne bak «Refugees welcome to Norway». Nå får de nye lokaler på Tøyen. FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2

Frivillig Facebook-aksjon for flyktninghjelp får nye lokaler 

Facebook-aksjonen «Refugees welcome to Norway» har fått så mye at de vokste ut av de gamle lokalene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Facebookgruppen «Refugees Welcome to Norway» ble startet 22. august i år, og har på kort tid vokst til 80.000 medlemmer. Innsamlingsaksjonen ble stoppet torsdag kveld, i påvente av nye lokaler. 

Søndag var det snakk om at de måtte flytte ut av lokalene de hadde på Tøyen i Oslo mandag formiddag, men så snudde det, én time etter at de hadde begynt å pakke ned. 

– Vi trommet sammen folk på søndag kveld, for hvis vi skulle rekke å pakke ned måtte vi ha hjelp av mange. Men det var gjort på en to tre. Folk stiller jo opp, og var villige til å jobbe hele natten for å flytte, forteller en av initiativtakerne til gruppen, Linn H. Landro, til TV 2. 

– Passet som hånd i hanske

Mandag formiddag opplyser HR- og kommunikasjonsdirektør i Entra, Tom Bratlie, til TV 2 at de har funnet nye lokaler til den frivillige flyktningehjelpen. 

– Det er noen lokaler som etter hvert skal bli nytt barne- og ungdomsbibliotek, men de står tomme. Lokalene gjøres tilgjengelige umiddelbart, og de får gratis husleie ut september.

Etter dette skal behovet på nytt vurderes. Lokalene ligger på Tøyen, i nærheten av der gruppens forrige lokaler var.

– De er spesielt godt egnet, så dette passet som hånd i hanske. Vi er ikke de eneste som har sett at det er et stort behov for hjelp. Da dette spørsmålet kom opp, syntes vi det var naturlig å hjelpe til, sier Bratlie.

– Folk har donert de fineste ting

Til nå har de samlet inn noen tonn med både varme klær, toalettsaker, sko og andre nødvendigheter til flyktningene som nå kommer til Norge. 

– Det går som varmt hvetebrød. Vi har gitt bort alt av herrejakker, og folk har donert de fineste ting. Dette er ikke noe loppemarked, det er gjennomtenkt og fullt av omsorg, sier Landro. 

Hun forteller blant annet om en ung student som hadde kjøpt nytt undertøy til 1500 kroner, og en liten jente som pakket den flotteste kofferten sin med de fineste tingene hun hadde, etter å ha hørt hva som skjedde med flyktningene. 

– Hjelpen og bidragene er helt imponerende. På torsdag kom det 130 mennesker, alle via Facebook-gruppen, og mange jobbet 12 timer. Så sier alle takk til meg etterpå, for endelig føler de at de bidrar. Jeg fikk ikke lov til å takke tilbake en gang. 

Behov for varme klær

Det er usikkert når neste innsamlingsdag blir, for nå må de først flytte og få oversikt over hva de har. Men ønskelisten fra Landro er klar. 

– Det er behov for varme klær, støvler og sko. Gradstokken krøp ned mot syv grader i dag morges, da nytter det ikke med lag på lag med bomull. Noen kommer i t-skjorter eller tynne flanellskjorter.

Hovedsiden på Facebook har altså 80.000 medlemmer, og i tillegg finnes det lokale grupper for steder rundt om i landet. Disse finner du på hovedsiden.