Et medlem av støttegruppen til Davis taler til hundrevis av mennesker som har møtt opp utenfor fengselet for å protestere. Foto: REUTERS/Chris Tilley
Et medlem av støttegruppen til Davis taler til hundrevis av mennesker som har møtt opp utenfor fengselet for å protestere. Foto: REUTERS/Chris Tilley

Kim Davis (49) nekter å gi seg – vil heller sitte i fengsel enn å gi homofile vigselsattest

Går inn i sitt femte døgn bak lås og slå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Davis ble fengslet torsdag, etter at hun gjentatte ganger har nektet homofile par deres vigselsattester ved et offentlig kontor i Rowan county i Kentucky, hvor hun er leder.

Homofilt ekteskap ble tillatt i Kentucky da amerikansk høyesterett avgjorde at delstater ikke kan forby likekjønnede ekteskap i juni.

Davis, som sterkt motsetter seg homofilt ekteskap på grunn av sin kristne tro, går mandag inn i sitt femte døgn i fengsel.

Det var dommer David Bunning som på torsdag ikke så noen annen utvei enn å fengsle Davis etter at hun forsatte å nekte homofile par papirene sine, til tross for flere rettsordrer om å utstede dem.

Hun blir holdt fengslet for å ha vist forakt for retten.

– Din personlige tro overgår ikke USAs lover, sa dommeren.

FENGSLET: Kim Davis går mandag inn i sitt femte døgn i fengsel. Foto: AFP PHOTO/CARTER COUNTY DETENTION CENTER
FENGSLET: Kim Davis går mandag inn i sitt femte døgn i fengsel. Foto: AFP PHOTO/CARTER COUNTY DETENTION CENTER

Davis vil forbli fengslet inntil hun går med på utstede vigselsattester til homofile, eller sier opp jobben som statsansatt funksjonær i Kentucky, ifølge CBS News. 

Massiv støtte

Ingen av delene kommer til å skje med det første, skal vi tro ektemannen hennes.

– Hun kommer ikke til å gi seg, det kan jeg love, sa Joe Davis utenfor fengselet hvor konen hans sitter på lørdag, ifølge CBS.

Hundrevis av mennesker som støtter Davis sitt standpunkt mot homofilt ekteskap har møtt opp utenfor fengselet for å protestere.

– Hun ville at jeg skulle videreformidle at alt er bra med henne, og at dere må holde hodene deres høyt akkurat slik hun gjør, sa ektemann Joe til demonstrantene.  

Flere holdt plakater med påskrifter som «Kim Davis for president» og «Kim Davis - en kristen helt». Folkemengden ropte også taktfast: «Tusen takk, Kim! Tusen takk, Kim!».

Blitt tema i valgkampen

STØTTE: Hundrevis av mennesker som støtter Davis har møtt opp utenfor fengselet. Foto: REUTERS/Chris Tilley
STØTTE: Hundrevis av mennesker som støtter Davis har møtt opp utenfor fengselet. Foto: REUTERS/Chris Tilley

Saken har vakt voldsom oppsikt i amerikanske medier, og flere presidentkandidater har uttalt seg om Davis sin situasjon de siste dagene. 

– Dette er juridisk tyranni, sa den republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee til ABC News-programmet «This Week» søndag.

Huckabee, en svært konservativ kandidat som også er baptistpastor, støtter Davis fullt ut, og har planlagt å besøke henne i fengselet på tirsdag. 

Dermed har saken forplantet seg godt inn det pågående racet for å bli republikanernes kandidat ved presidentvalget i 2016, men ikke alle kandidatene stiller seg bak Kim Davis.

– Jeg respekterer at denne damen ikke er enig, men hun er offentlig ansatt. Hun leder ikke en kirke. Hun bør følge det ansvaret jobben hennes tilsier og innrette seg etter rettsordren, sa John Kasich på «This Week».

Administrasjonen i Det hvite hus uttalte seg også om saken i forrige uke.

– Prinsipielt så avhenger vårt demokrati av lovverket vårt, og ingen offentlig ansatt står over loven, sa pressetalsmann Josh Earnes torsdag.

Konfrontasjon ble filmet

Den mye omtalte saken ble en verdensnyhet i begynnelsen av forrige uke da en konfrontasjon mellom et nygift homofilt par og Davis ble fanget på film.

 – Under hvilken myndighet nekter du oss vigselsattesten vår? Spør den ene mannen.

– Under Guds myndighet, svarer Davis.

Kim Davis var ikke den eneste av funksjonærene ved Rowan county-kontoret som nektet å gi ut attester til homofile par, men etter å ha bli dratt inn for retten forrige uke valgte de andre å innrette seg etter dommeren.