MEST TILBAKE: Frp-leder og finansminster Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MEST TILBAKE: Frp-leder og finansminster Siv Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frp mest tilbake på TV 2-gallup

Åtte dager før Valget går Fremskrittspartiet mest tilbake og Venstre mest frem på fersk TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det går mot et thrillervalg i storbyene, kjemper partiene også om velgerne i resten av landet. På oppdrag for TV 2 lager TNS Gallup daglige nasjonale kommunevalgmålinger den siste uken før valget.

Frp dagens taper

Fremskrittspartiet går mest tilbake fra målingen torsdag med 1,0 prosentpoeng til 9,0.

Tilbakegangen på den nasjonale målingen kommer samtidig som Oslomålingen fra TNS Gallup viser rekordlave 5,0 prosent, som vil være det nest dårligste valget i hovedstaden for partiet noen gang.

Bakgrunnstallene viser at det er en del tidligere Frp-velgere som har satt seg på gjerdet.

Her er TV 2s prognose for de største kommunene

Venstre dagens vinner

Venstre er søndagens vinner med en fremgang på 0,7 til 4,9 prosent. Bakgrunnstallene viser at det er noen flere tidligere Venstre-velgere som sier at de skal stemme på partiet enn de siste målingene har vist. Men Venstre mister fremdeles mange tidligere  velgere til Arbeiderpartiet og Høyre.

Arbeiderpartiet ligger relativt stabilt med 32,3 prosent (+ 0,1). 71 prosent av velgerne fra forrige kommunevalg sier at de vil stemme på partiet igjen.

Høyre går tilbake 0,5 til 23,8 prosent. Tilbakegangen skyldes at det er noen førre av Høyres tidligere velgere som nå vil stemme på partiet og setter seg på gjerdet. Høyre har nå en lojalitet på 60 prosent.

Usikker? Ta TV 2s partitest

KrF frem

Kristelig Folkeparti øker med 0,4 til 6,4 prosent. For første gang på svært lenge ser det ut til at KrF er i ferd med å hente noen nye velgere som stemte på andre partier i 2011. 

De Grønne går ned 0,1 til 5,2 prosent, Senterpartiet går ned 0,4 til 6,6 prosent. SV ligger uendret på 5,2. Rødt får 2,7 (+ 0,4), mens andre partier og lister nå får 4,1 (+ 0,5). Pensjonistpartiet er størst blant «andre-partiene» med 0,9 prosent. I stor grad består denne gruppen av navngitte lokale lister som stiller til valg.

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 1473 personer med stemmerett i tidsrommet 2. - 4. september. 71,4 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,1 - 2,3 prosentpoeng.