DØDT LØP: Byrådsleder Stian Berger Røysland og byrådslederkandidat Raymond Johansen. FOTO: NTB SCANPIX
DØDT LØP: Byrådsleder Stian Berger Røysland og byrådslederkandidat Raymond Johansen. FOTO: NTB SCANPIX

TV 2s måling: Dødt løp i kampen om Oslo

Bare 338 stemmer skiller blokkene i kampen om sistemandatet i Oslo, som avgjør om det blir rødt eller blått flertall. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med en uke igjen til valget presenterer TV 2 en rykende fersk lokalmåling fra TNS Gallup for hovedstaden. Målingen viser at det ligger an til en skikkelig valgthriller i hovedstaden.

Hårfint flertall for skifte

Med 30 mandater leder Raymond Johansen (Ap) hårfint over Stian Berger Røsland (H) i kampen om å styre hovedstaden de neste fire årene. Men han er helt avhengig av at De Grønne og Rødt klarer å holde på velgerne helt frem til valgdagen. 

– Nå er det velgerne som avgjør om en uke. Vi skal gjøre alt vi kan for at Fabian får fortsette, at vi får et sentrum-høyre-byråd og unngår at Arbeiderpartiet, SV og Rødt får flertall, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H). 

– Kan du sette deg ned og forhandle med De Grønne etter valget?

– Jeg går til valg på at dagens byråd skal fortsette, det er det alle høyrefolk er ute og jobber for nå. Det er vår plan, vi har ikke noen annen plan enn det. 

Usikker? Ta TV 2s lokale partitest for Oslo

Høyre største parti

Selv om Høyre går tilbake med 2,3 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011 er de fortsatt klart største parti i hovedstaden. Høyre får en oppslutning på 33,4 prosent og vil med det sikre seg 21 representanter i bystyret, mot dagens 22.

Bakgrunnstallene viser at Høyre holder mye bedre på sine tidligere velgere i Oslo enn erkerivalen Arbeiderpartiet.  Høyre er største parti både blant unge og eldre i hovedstaden, og har står klart sterkere enn rivalen blant velgere over 60 år.

Ap taperen i Oslo

Selv om Arbeiderpartiet kan ligge an til å vinne makten i Oslo, er det liten Raymond-effekt å spre i tallene. Med den tidligere partisekretæren på topp er Arbeiderpartiet den største taperen fra forrige valg med en tilbakegang på 3,4 prosentpoeng i hovedstaden.

Partiet får 29,7 prosent, som ville gitt 18 representanter i bystyret, mot dagens 20. 

MDG vinner

Den klare vinneren på TV 2s oslomåling er De Grønne som får hele 9,7 prosents oppslutning (+ 7,2). Partiet som i dag bare har en representant i bystyret får dermed hele 6 og havner på vippen mellom blokkene.

Selv om det bare er en uke før valget, nekter partiets nasjonale talsmann Rasmus Hansson å svare på om han foretrekker er rødt eller blått byråd i hovedstaden. 

– Vi fører en splitt og herskpolitikk mot Arbeiderpartiet og mot Høyre som begge påstår at de vil levere en god miljøpolitikk, men som begge går til valg på helt andre ting. Nå må de vise de grønne kortene sine viss de vil ha støtte fra Miljøpartiet De grønne, sier De Grønnes nasjonale talsperson, Rasmus Hansson

– Er dere utydelige med vilje i frykt for å støte fra dere velgere før valget?

– Vi er tydeligere enn noen andre partier på at vi prioriterer grønt. De som først vil vite om det er rødfarge eller blåfarge på partiet, de kan stemme på andre partier. 

Bakgrunnstallene viser at partiet har like stor oppslutning blant kvinner og menn, og er tredje største parti med god margin blant velgere under 45.

Bunnotering for Frp 

Frp får rekordlav oppslutning i Oslo med 5,0 prosent (- 2,0) og vil miste en av dagens fire representanter i bystyret. Det vil i så fall være det dårligste valget for Frp siden 1979.

Carl I. Hagen som er toppkandidat for Frp ligger dermed an til å lede den nest minste bystyregruppen i Oslo.

KrF får 2,4 prosent (som i 2011), og en representant. Partiet manglet ved forrige valg 165 stemmer på to. Mandatberegningen viser at KrF en uke før valget i Oslo mangler 338 stemmer på sitt andremandat, som vil bikke flertallet fra rødt til blått.

– Dette viser at for velgere som ønsker at Høyre, Venstre, KrF-byrådet skal fortsette bør KrF være et ypperlig alternativ, sier KrFs førstekandidat i Oslo Erik Lunde.  

Venstre fjerde størst

Venstre går tilbake 1,8 prosentpoeng fra forrige kommunevalg til 6,4 prosent i Oslo, og mister dermed en representant. Venstre har lav lojalitet i Oslo og mister flest av sine tidligere velgere til Arbeiderpartiet. 

Rødt får 5,5 (+ 1,9), noe som gir tre representanter (+ 1), og partiet er ganske nær ved å få fire. SV får 5,3 (- 1,0) og mister en av dagens fire representanter.

Senterpartiet får 0,4 prosent (- 0,1) og andre partier og lister 2,3 prosent (+ 1,6). I gruppen andre finner vi både Pensjonistpartiet, Demokratene, Feministisk Intiativ, Liberalistene og NKP, som alle stiller til valg i Oslo.

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 921 personer med stemmerett i Oslo. 79,1 prosent oppgir partipreferanse. Målingen er tatt opp 26. august - 4. september. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.