Se reporter Øystein Bogens mobilvideo fra dramaet 

TV 2-team midt i flyktningkrisen: – Det er fullstendig kaos her

Mer enn 400 flyktninger ankom lørdag den greske øya Lesvos i synkeferdige båter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2-reporter Øystein Bogen og fotograf Aage Aune ble lørdag øyenvitner til den dramatiske flyktningsituasjonen som akkurat nå utspiller seg i Middelhavet.

– Der vi er nå er det fullstendig kaos. Det er flere hundre mennesker på stranda vi befinner oss på, og båtene de har reist i fra Tyrkia kom nettopp til land, forteller Bogen.

På stranden ligger flere hundre redningsvester og seks gummibåter. Opptil 400 flyktninger har ankommet Nord-Lesvos i løpet av den siste timen. 

Kysser bakken

Han forteller at både barn og voksne var klissvåte etter ferden og at flere av båtene så ut som om de var nære på å synke.

– Vi ser barn som gråter av glede og voksne som kysser bakken i det de når land. Det de ikke vet er at ferden bare så vidt har startet, sier Bogen.

Han og fotograf Aune har lørdag kjørt den seks mil lange veien mellom strendene i nord til byen Mytilini sør på øya. Lange køer med flyktninger strømmer sørover på øya.

– Det er ikke noe mottaksapparat på strendene, bortsett fra to-tre utenlandske frivillige. Når de har kommet i land, må de gå langs veien i 35 graders varme, sier Bogen.

TV 2 har snakket med borgermesteren i Mytilini. Han forteller at han ikke tør å gå utendørs, i frykt for lokalbefolkningen.

– Han sier han er redd for å bli lynsjet på grunn av kaoset i byen. Han sier han sitter på en tikkende, udetonert bombe som borgermester på øya, forteller Bogen.

Det er anslagsvis 25.000 flyktninger på Lesvos lørdag. Båtene til fastlandet går ikke lengre, og flyktningene er dermed fanget på den greske øya.

Fikk slippe inn i Østerrike

Mens flyktningene som kommer i båt fra Tyrkia bare såvidt har startet ferden mot Vest-Europa har det de siste døgnene vært dramatisk på grensen mellom Ungarn og Østerrike.

Lørdag morgen gikk mer enn 4000 mennesker over grensa, etter at Østerrike valgte å slippe flyktningene inn.

I Tyskland forventer politiet at så mange som 10.000 mennesker vil ankomme landet fra øst i løpet av lørdagen.

– Sov i veikanten

TV 2s team i Ungarn, reporter Kadafi Zaman og fotograf Magnus Nøkland, var på plass langs motorveien M1, omtrent 30 kilometer utenfor Budapest i 2-tiden natt til lørdag. Også der beskrives situasjonen for de mange tusen menneskene som vanskelig.

– Det var mer enn 1000 mennesker som var innpakket i tepper, plastposer og alt de kunne finne for å holde seg varme. Flere hadde lagt seg ned for å prøve å sove i veikanten mens regnet pøste ned, forteller Zaman lørdag.