Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

– Det er det viktigste Kirkevalget til nå

Den norske kirke står overfor et av de største veiskillene på mange år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag om én uke skal nordmenn stemme. 

Og det skal ikke bare stemmes på politiske parti. For samtidig med kommunestyre- og fylkestingsvalget avholdes også Kirkevalget. 

Mister tillit til kirken 

Årets Kirkevalg er historisk av flere grunner. For første gang stilles det flere lister til valget, og i ni av elleve bispedømmeråd kan folk enten velge Nominasjonskomiteens liste eller Åpen Folkekirke sin liste. 

I begge leire pågår det nå en drakamp man sjeldent har sett i forbindelse med et kirkevalg. 

Den store saken er spørsmålet om homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken. 

– Dette er ikke bare viktig for de som faktisk ønsker å gifte seg med noen av det samme kjønn. Mange andre kan kjenne på at det ikke er plass til deres kjærlighet og mister tillit til kirken fordi det ikke er plass til alle, sier leder i Åpen Folkekirke, Sturla Stålsett til TV 2. 

Åpen Folkekirke stiller med liste i ni bispedømmeråd. Felles for alle som står på listen er at de ønsker at alle kan gifte seg i kirken. Det er ikke lenger bare en kampsak, men et bilde på et veiskille i Den norske kirke, mener Stålsett. 

– Dette er det viktigste kirkevalget til nå. Spørsmålet om homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken setter et spørsmålstegn ved hele forståelsen av kirken. Vi mener det definerer mye av utfordringene kirken står foran i tiden som kommer, sier Stålsett. 

ENGASJEMENT: Sturla Stålsett opplever et voldsomt engasjement før årets kirkevalg. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
ENGASJEMENT: Sturla Stålsett opplever et voldsomt engasjement før årets kirkevalg. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.

Melder seg inn igjen 

Omkring 3,2 millioner nordmenn kan stemme ved Kirkevalget. Oppslutningen i fjor var på litt over 13 prosent. 

– Vi gleder oss over engasjementet vi opplever. Folk sier de skal stemme, for nå handler det om noe de bryr seg om. Folk som tidligere har meldt seg ut av kirken melder seg nå inn igjen for å være med å bestemme. Det er vi veldig glade for, sier Stålsett. 

Neste søndag og mandag kan nordmenn stemme inn nye medlemmer til Kirkemøtet. Kirkemøtet er det øverste organet i Den norske kirke, og det er her det bestemmes hvilken rolle kirken skal spille i det norske samfunnet. 

– Vårt viktigste budskap er «kirken er også din». Kirken er i en overgangsperiode, både politisk, juridisk og innholdsmessig. Kirkens selvforståelse blir utfordret ved dette valget, sier Stålsett. 

Dersom representanter fra Åpen folkekirke får flertall i Kirkemøtet kan snart norsk homofile og lesbiske gi hverandre sitt ja i kirken. Det mener Stålsett er på høy tid. 

– Vi har forhåpentligvis mange fine vigsler av likekjønnede par i vente. Det blir en fin og viktig endring. Prester som har hittil har følt at de diskriminerer homofile eller lesbiske kan nå endelig kanskje få muligheten til å vie, sier han. 

– Ingen berikelse for kirken 

På motsatt side av drakampen står organisasjonen Levende kirke. Det er en mindre organisasjon som ikke stiller med egen liste ved Kirkevalget. Men de har som mål å oppfordre folk til å stemme på de som ikke ønsker likekjønnede vigsler i kirken. 

– Det er mange som mener det samme som oss, men som ikke tør å flagge det. De opplever fordømmelser og utstøtelse. Likekjønnet ekteskap er ingen berikelse for kirken. Å kjønnsnøytralisere ekteskapet fører i stedet til en radikal omdefinering av kirkens teologi om mann og kvinne, familie og barn, sier styremedlem i Levende Kirke, Øivind Benestad til TV 2. 

Han er enig med Stålsett i at årets Kirkevalg er svært viktig. 

– Dette er nok et av de viktigste kirkevalgene hittil. Den neste fireårsperioden vil legge mange føringer for framtidens kirke, sier Benestad. 

Melder seg trolig ut 

Dersom et flertall i Kirkemøtet beslutter å la homofile og lesbiske gifte seg i kirken vil trolig Benestad melde seg ut av kirken. 

– Mest sannsynlig kommer jeg da til å forlate den norske kirke. Jeg kommer til å oppleve meg fremmedgjort i min egen kirke, sier han. 

NEI: Styremedlem i Levende Folkekirke, Øivind Benestad ønsker ikke at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken. Foto: TV 2
NEI: Styremedlem i Levende Folkekirke, Øivind Benestad ønsker ikke at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken. Foto: TV 2

– Men hva med homofile og lesbiske som føler seg fremmedgjort og uønsket av kirken i dag?

– Det beklager jeg sterkt. Alle er velkommen i kirken, men ikke alt av ideologier og lære er velkomment. Homofile og alle andre skal møtes med respekt og likeverd, men samtidig må homofile godta at kirken vurderer tokjønnet og enkjønnet samliv som to ulike samlivsformer, der bare det ene er ekteskap i bibelsk forstand. Men det betyr selvsagt ikke at homofile er mindreverdige eller uvelkomne i kirken, sier han. 

Stålsett i Åpen Folkekirke mener det viktigste for kirken er å vise at døren står åpen for alle. 

– Dersom vi ved dette valget går fra å være den brede folkekirken til et ennå mer lukket trossamfunn, så er det en veldig trist utvikling, sier Stålsett. 

Han forstår at det for mange har vært vanskelig å være medlem av kirken. 

– Det er jo vanskelig å være en del av noe man ikke forstår eller tolererer. Jeg har forståelse for at folk som har blitt sterkt ekskludert har meldt seg ut. Men vi ønsker folk velkomne igjen, slik at vi kan prege det på måten vi ønsker, sier Stålsett. 

Viktig for hele samfunnet 

PRIDE: LLH-leder Bård Nylund, her i toget under Oslo Pride, mener det er på tide med en endring i den norske kirken.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PRIDE: LLH-leder Bård Nylund, her i toget under Oslo Pride, mener det er på tide med en endring i den norske kirken.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund sier til TV 2 at det er på høy tid med en endring. 

– Dette er viktig for flere enn de som ønsker å gifte seg. Dette er viktig for samfunnet vårt, sier Nylund. 

LLH har vært tydelige på at de støtter Åpen Folkekirke. Dersom resultatet av Kirkevalget gjør at homofile og lesbiske fortsatt ikke kan gifte seg i kirken, mener Nylund at noe annet må gjøres. 

– Dersom kirken ikke tillater likekjønnet vigsler må vi ha en debatt om religiøse institusjoner faktisk skal ha vigselrett. Da bør det kanskje bli et sivilt anliggende, slik at alle må vies av en dommer, sier Nylund. 

Han sier engasjementet rundt årets kirkevalg er oppsiktsvekkende stort. 

– Vi opplever en vanvittig pågang. Jeg tipper vi ser en dobling av valgdeltakelsen, sier han. 

Får homofile og lesbiske muligheten til å gifte seg i kirken mener han det blir et løft for hvordan nordmenn oppfatter kirken. 

– Jeg tror det vil føre til at kirken blir mer relevant for folk flest, sier han.