IKKE I NORGE: Edward Snowden tildeles Bjørnsonprisen 2015 på Kulturhuset Plassen i 
Molde lørdag formiddag. Intervjuet med Edward Snowden overføres via 
storskjerm. Snowden intervjues av Per Anders Johansen, journalist og 
Moskva-korrespondent i Aftenposten.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
IKKE I NORGE: Edward Snowden tildeles Bjørnsonprisen 2015 på Kulturhuset Plassen i Molde lørdag formiddag. Intervjuet med Edward Snowden overføres via storskjerm. Snowden intervjues av Per Anders Johansen, journalist og Moskva-korrespondent i Aftenposten. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Snowden vurderer å saksøke Norge

Den amerikanske varsleren Edward Snowden vurderer å gå til søksmål mot Norge for ikke å kunne garantere for hans sikkerhet slik at han kunne komme til Molde og motta Bjørnsonprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble den amerikanske varsleren Edward Snowden tildelt Bjørnsonprisen 2015.

Menneskerettigheter 

Men på scenen i Molde sto det en tom svart stol sto da den prestisjetunge prisen ble delt ut lørdag, som et mørklagt symbol på årsaken til prisvinnerens fravær.

USA har tidligere bedt Norge om å utlevere Snowden dersom han kom til Norge. Derfor måtte Snowden ta i mot prisen mens han er i Moskva. 

Snowden er tydelig på at han ikke angrer på noe av det han har gjort. 

– Jeg hadde gjort det igjen, fortalte Snowden. 

I prisvinnerintervjuet, som foregikk via videolink fra Moskva, var Snowden tilbakeholden med detaljer om det mulig søksmålet mot Norge. 

– I alle land ser mine advokater på hvordan loven beskytter menneskerettigheter. Også når enkeltpersoners handlinger oppfattes som en trussel, sier han.

Vil komme til Norge

Både Snowden og Bjørnsonfestivalen håper imidlertid han vil få mulighet til å komme neste år for å få overlevert diplom og statuett.

– Du får prisen fordi du har vist at ett enkelt menneske kan stå opp mot den mektigste nasjonen i verden, sa festivalsjef Hilde Newth Nouri da hun overrakte prisen.

Snowden har siden sommeren 2013 bodd i Russland. Han søkte asyl i mange land, men fikk kun ja fra russiske myndigheter. 

NTB / TV 2