VIL GÅ: Fredag la flere tusen flyktninger ut på vandring fra Budapest i Ungarn til den Østerrikske grensen. AFP PHOTO / FERENC ISZA
VIL GÅ: Fredag la flere tusen flyktninger ut på vandring fra Budapest i Ungarn til den Østerrikske grensen. AFP PHOTO / FERENC ISZA

Foreslår flyktningkorridor mellom Ungarn og Tyskland

Tsjekkia og Slovakia foreslår å åpne en jernbanekorridor for syriske flyktninger mellom Ungarn og Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget ble lagt fram samtidig som lederne i den såkalte Visegrad-gruppen, Tsjekkia, Ungarn, Polen og Slovakia, avviste tanken om et EU-kvotesystem for å fordele flyktninger rettferdig mellom landene.

Korridor

Den tsjekkiske innenriksministeren Milan Chovanec foreslo å opprette en flyktningkorridor mellom Tyskland og Ungarn, «hvis Berlin og Budapest er enige».

På en felles pressekonferanse takket Ungarns statsminister Viktor Orbán for forslaget.

– Vi takker tsjekkerne og slovakene for å sikre en korridor for folk som ønsker å dra til Tyskland. Tyskland må gi dem visum, så vi kan la dem reise dit, sa Orban.

Ungarn, Hellas og Italia mottar en stor del av flyktningene som forsøker å ta den østlige ruten inn i Europa.

Det tysk-franske forslaget om bindende flyktningkvoter for EU-landene ble avvist av alle de fire landene. Polens statsminister Ewa Kopacz sa hennes land i stedet tror på europeisk solidaritet.

Nektes videre reise 

I Ungarn har situasjonen vært dramatisk den siste uken. Migrantene og flyktningene på toget i Bicske i Ungarn ble fredag kveld enige med politiet og er i ferd med å gå av, melder Reuters' journalist på stedet.

Dermed ser det ut til å ha blitt en løsning på den fastlåste situasjonen. Familier, med mange kvinner og barn, ble sett mens de forlot toget som har stått fast i byen siden torsdag.

Politi på stedet sier de vil bli transportert til et flyktningmottak like ved.

Flyktningene gikk på toget i Budapest torsdag, og trodde de var på vei til Østerrike da politiet stanset toget i Bicske, fire mil vest for Budapest, og forsøkte å tvinge dem til å gå av. Enkelte godtok dette og ble fraktet til mottaket, men en gruppe på 500 nektet og barrikaderte seg om bord.

En mann fra Pakistan omkom på jernbanesporet under flukt fra politiet. 

De ble sittende i vognene som var omringet av politi, og nektet å ta imot mat og vannflasker som politiet prøvde å gi dem.

TV 2/ NTB