ÅPNER OPP: Linda Irene Lie vil gjerne åpne huset sitt for flyktninger som kommer til Norge.  FOTO: PRIVAT
ÅPNER OPP: Linda Irene Lie vil gjerne åpne huset sitt for flyktninger som kommer til Norge. FOTO: PRIVAT

Linda Irene vil åpne hele huset sitt for flyktninger 

Linda Irene Lie (52) ønsker å ta imot 20 flyktninger i sitt eget hjem i Lyngdal i Numedal. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyktningkrisen i Europa blir stadig mer omfattende, og i Norge vokser engasjementet og givergleden. 

Over hele landet er det startet tusenvis av innsamlingsaksjoner. Hver eneste dag samles det inn penger, klær og utstyr. 

Facebook-gruppen «Refugees welcome to Norway» har i skrivende stund nærmere 62.000 medlemmer, og her bidrar folk med det de kan.

Plass til 20 personer 

Linda Irene Lie (52) er én av mange som ønsker å hjelpe flyktninger som kommer til Norge. Hun eier et stort hus i Lyngdal i Numedal, hvor hun driver et lite pensjonat og kafé. Nå har Lie sendt forespørsel til UDI, i håp om å kunne gi flyktninger som kommer til Norge husly.

– Jeg har jo masse plass og kan ta imot omkring 20 personer i huset mitt. Det hadde jo vært forferdelig av meg å ikke gjøre det, forteller Linda Irene til TV 2. 

Nå ønsker hun at barnefamilier som kommer til Norge som flyktninger kan få tak over hodet så fort som mulig. Og da mer enn gjerne under hennes tak. 

– Jeg har vært i kontakt med både UDI og kommunen. Trolig har kommunen tatt imot det antallet de skal, men jeg mener jo at vi må hjelpe flere. Jeg tror vår kommune skal ta imot 32 flyktninger, men det er jo helt latterlig. Vi har jo masse plass til mange flere, sier hun. 

Nå venter hun svar fra både UDI og kommunen, om hun kan få lov til å hjelpe med husrom. 

– Det kan virke som om det ikke er så store utsikter for å få til dette. Men jeg må jo prøve, sier hun. 

Mye hjertevarme

Bygningen hun eier i Lyngdal har tidligere vært barnehage, og passer derfor perfekt for barnefamilier som kommer til Norge. Linda Irene har seks barn og 12 barnebarn.

– Det er veldig fint for små barn her. Her kan de føle seg trygge og slappe av. Og kanskje de kan få litt fred i hjertene sine? sier hun. 

Etter at Linda Irene publiserte ønsket om å hjelpe med husly på Facebook-gruppen har responsen vært enorm. Innlegget er likt av over 7000 personer og har fått mange hundre kommentarer. 

– Responsen jeg har fått varmer veldig. Jeg har fått mange forespørsler fra folk som vil komme å hjelpe dersom det kommer flyktninger hit, sier hun. 

Hun sier det er fantastisk å være en del av og oppleve det stadig voksende engasjementet i Norge.

– Det viser jo bare hvilken enorm vilje det er til å hjelpe. Jeg er ikke enestående. Folk over hele landet vil bidra. Jeg visste ikke at det fantes så mye hjertevarme i det norske folk, sier hun. 

I tillegg til ønsket om å åpne dørene for syriske flyktninger har Linda Irene meldt seg på et kurs i traumeterapi. 

– Er jeg så heldig at det kommer noen hit vil jeg gjerne vite litt om hvordan jeg skal håndtere det, og hvordan man kan hjelpe på best mulig måte, sier hun.