GOD PLASS: Terje Bratland visste at lokalene på Sogn videregående skole sto tomme, og spurte Undervisningsbygg om ikke de kunne brukes til innsamling av utstyr til flyktninger. Her sammen med Amal Eledrissi (25), som har samlet inn klær blant BI-studenter i Nydalen.  FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2
GOD PLASS: Terje Bratland visste at lokalene på Sogn videregående skole sto tomme, og spurte Undervisningsbygg om ikke de kunne brukes til innsamling av utstyr til flyktninger. Her sammen med Amal Eledrissi (25), som har samlet inn klær blant BI-studenter i Nydalen. FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2

Åpnet nedlagt skole for å samle nødhjelp til flyktninger 

Ildsjel fikk åpnet en stengt skole for innsamling til flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Giverviljen er stor blant nordmenn som ønsker å hjelpe flyktninger på vei gjennom Europa. TV 2 har tidligere skrevet om gruppen Refugees Welcome To Norway , og nå har ildsjelen Terje Bratland startet et annet tiltak - innsamling av klær i en nedlagt osloskole.

Store deler av Sogn videregående skole i Oslo er ikke lenger i bruk.  FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2
Store deler av Sogn videregående skole i Oslo er ikke lenger i bruk.  FOTO: ANJA LOHNE HOLM / TV 2

Han visste at lokalene på nedlagte Sogn videregående skole ikke var i bruk, og tok kontakt med Undervisningsbygg. 

– Jeg jublet da jeg fikk ja, det var ren glede.  Det er ikke gitt at man  at man får leie gratis, så det er veldig bra, sier Bratland.

Bratland kunne på denne måten starte sin egen innsamlingsaksjon, og inviterer alle som vil være med til å samle inn klær og utstyr. Samtidig trenger han frivillige som kan stille opp og hjelpe til med organiseringen. 

Undervisningsbygg brukte ikke mange sekundene på å si ja. 

– Dette er et kjempebra tiltak, og nå har det seg sånn at disse lokalene står tomme, sier Maren Ormestad Christiansen, leder av forvaltningsseksjonen i Undervisningsbygg i Oslo kommune. 

Driftssjef i Undervisningsbygg John Even Evensen (t.v) og Terje Bratland.
Driftssjef i Undervisningsbygg John Even Evensen (t.v) og Terje Bratland.

– Vi er svært glade for å kunne bidra på vår måte. Her er det også enkelt å komme til med bil. Det er så mange triste nyheter om flyktningene, derfor vil vi gjerne stille opp og gjøre noe positivt, sier hun til TV 2.  

På Sogn videregående kommer driftssjef John Even Evensen ilende til med nøklene i løpet av få timer, og viser rundt på skolen.

– Her har dere masse plass, sier han, og viser at det er både godt lys, varme, vann og toaletter i byggene. Slik er de egnet for folk som skal jobbe med å ta i mot og sortere alt som kommer inn. 

Mange vil hjelpe

Omtrent før driftssjefen rekker å låse opp dørene står første leveranse på døren. Det er Amal Eledrissi (25), opprinnelig fra Marokko, som kommer med en hel stasjonsvogn stappet full av poser og bager.

Eledrissi er student på BI i Oslo, og har sammen med sine medstudenter satt i gang en spontan innsamling. 

– Vi satte opp et innsamlingspunkt ved skolen i går, og har fått inn mye, sier hun. Pose på pose bæres inn i de nyanskaffede lagerlokalene. 

– Hvorfor engasjerte du deg? 

– På grunn av medmenneskelighet, svarer hun kontant. Hun er aktiv i facebookgruppen, og vil fremover være med på sorteringsarbeidet. 

– Jeg blir veldig stolt når jeg ser omfanget, jeg ante ikke at dette kom til å bli så stort, sier hun til TV 2. 

Initiativtaker Bratland sier at de også tar i mot andre ting enn klær og utstyr. 

– Det hadde vært fint hvis noen har mobiltelefoner og nettbrett å gi bort, veldig mange av de som kommer har ingenting, sier han til TV 2.

Lokalene på Sogn skal nå klargjøres i løpet av kort tid. Lørdag klokken 13.30 møtes et team som skal stå for organiseringen,  og de vil åpne dørene for å ta i mot klær, utstyr og leker fra kokken 15. 

Bratland oppfordrer de som skal på fotball-landskampen på Ullevål på søndag til å komme innom dersom de har noe å bidra med. Bratland er også mannen som tok initiativet til rosetoget etter 22. juli

Leieavtalen er gratis, og i første omgang kan lokalene brukes til innsamling i fire måneder.