Stenger pengesekken for «Børning 2»

Til tross for Amanda-statuetter og massiv oppslutning fra kinopublikumet, blir det foreløpig ikke en ny Børning 2, mener regissør Hallvard Bræin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka ga Norsk filminstitutt markedstøtte til filmer de tror kommer til å gjøre suksess på kino. 

Gjengen bak fjorårets kinosuksess, Børning, søkte for andre gang penger til en oppfølger, men ble nok en gang tilsidesatt. 

– Man skulle jo tro at det at vi var den mest sette norske filmen i Norge i fjor. Og at vi nå har fått åtte priser, deriblant fire Amandaer for filmen, skulle hjelpe i forhold til en finansiering til Børning 2, sier regissør Hallvard Bræin til God kveld Norge.

Se God kveld Norge på TV 2 lørdag kl. 22.10!

Avslag

Begrunnelsen for avslaget er at Norsk Filminstitutt ikke tror en oppfølger kommer til å bli en kommersiell suksess.

– Når Børning ikke ble valgt denne gangen, så er det fordi det ikke var den filmen panelet trodde hadde den største publikumsoppslutningen, sier direktør i NFI, Sindre Guldvog.

Filminstituttet ser at dagens søkekriterier kan slå uheldig ut.

– Det er dette spørsmålet jeg vil se på om det virker riktig at det får denne typen konsekvenser, sier Guldvog til God kveld Norge.

Prisdryss

Børning var den mest sette norske filmen i Norge i fjor, og fikk åtte priser, men dette har altså ikke hjulpet noe i forhold til utdeling av penger fra Filminstituttet.

– Alt håp er ute med mindre det skulle komme en eller annen riking, eller masse rikinger som har innmari lyst til å komme med masse penger til dette prosjektet, sier Bræin og legger til;

– Skuespillerne er klare, bilene er klare, alle bak er klare, så vi er klare hvis det kommer penger ja.

De med pengesekken forstår ikke

Sven Nordin, som hadde en av rollene i Børning, synes det er veldig synd at ikke Børning 2 nå får finansiering av Norsk filminstitutt.

– Det er klart at når man hadde så suksess med den første filmen vil man jo lage en oppfølger, og da er det synd at de som sitter på pengesekken ikke forstår at det er en film det norske publikum vil ha, sier Nordin til TV 2.

– Da blir det som Bræin sier, at vi trenger en Christian Ringnes eller noen andre som forbarmer seg over det, men det sitter nok veldig langt inne, sier Nordin.

Han regner med at karakteren han spiller, Doffen, vil være med i Børning 2 om den noen gang blir realisert.

– Jeg vet ikke, men det er jo ofte sånn at man tar vare på de som var i den første suksessen, så jeg tror jeg er med i neste film om det blir noe.

God kveld Norge på TV 2 hver lørdag 22.10