GÅR: Hundrevis av flyktninger bestemte fredag for å gå fra Budapest i Ungarn til grensen av Østerrike. REUTERS/Laszlo Balogh
GÅR: Hundrevis av flyktninger bestemte fredag for å gå fra Budapest i Ungarn til grensen av Østerrike. REUTERS/Laszlo Balogh

Hundrevis av flyktninger går fra Budapest til Østerrike

Hundrevis av flyktninger og migranter har begynt å gå til fots fra jernbanestasjonen i Budapest til Østerrike.

Opptil flere tusen flyktninger har i flere dager ventet i eller utenfor stasjonen i Budapest på tog til Østerrike og Tyskland.

Men etter at de ikke fikk lov å gå om bord i noe tog fordi myndighetene innstilte alle internasjonale tog vestover, var tålmodigheten fredag slutt for mange av dem, og de satte av gårde til fots langs motorveien de vel 100 kilometerne mot grensa.

Nekter å gå av toget

Flere hundre som kom seg på et lokaltog mot grensebyene torsdag, satt fredag fortsatt på toget 40 kilometer vest for Budapest, der ungarsk politi ønsket å bringe dem til en flyktningleir for å registrere dem.

Mange av dem nekter imidlertid å gå av toget og krever å få fortsette til Østerrike.

Transitt-soner ved grensen

Den ungarske nasjonalforsamlingen har vedtatt å opprette transitt-soner ved grensen og vil også skjerpe straffene for dem som tar seg ulovlig gjennom det nye grensegjerdet.

Planen er å opprette soner ved grensen der de mange tilreisende skal holdes tilbake inntil papirene deres er sjekket. Eventuelt vil de bli sendt tilbake til Serbia.

– Ungarn kan ikke overse Schengen-reglene i saksbehandlingen, sier statsminister Viktor Orbán.

I henhold til Schengen-reglene, som også Norge har innført, kan ikke mennesker uten gyldig innreisetillatelse reise inn i det passfrie Schengen-området.

Døde av kvelning

Samtidig er det fredag bekreftet at alle de 71 flyktningene som ble funnet døde i en lastebil i Østerrike forrige uke, døde av kvelning.

Kjøleaggregatet i lasterommet på frysebilen virket ikke, og menneskene som var innelåst der, døde av oksygenmangel veldig fort, opplyser østerriksk politi fredag.

Flyktningene var trolig allerede døde da lastebilen krysset grensen fra Ungarn til Østerrike.

(©NTB)