FINALE- OG OL-KLAR: Olaf Tufte. Foto: Heiko Junge
FINALE- OG OL-KLAR: Olaf Tufte. Foto: Heiko Junge

Tufte til VM-finale etter forrykende avslutning

39-åringen viste kritikerne ryggen, og sikret seg samtidig OL-billett.

Lac d´Aiguebelette, Frankrike (TV 2): Olaf Tufte fulgte løpsplanen til punkt og prikke, og knep den siste finaleplassen i singelsculler etter en kanonspurt.

Da var veteranen fra Horten også helt i kjelleren.

– Det ble veldig hett på slutten der jeg, jeg skal innrømme det. Litt heitere enn du egentlig ønsker, for det er ikke noe særlig behagelig. Jeg klarte å holde meg dønn til den planen jeg og Johan (landslagstreneren jou.anm) satte opp i går, og det er en seier å ikke vike fra den når du har det litt vondt, forteller en lettet med fryktelig Sliten 39-åringen til TV 2.

– Det så ut som du var ganske ferdig etter målgang. Hvor langt ned i kjelleren måtte du grave?

– Jeg er veldig glad for at det ikke var mer enn akkurat 2000 meter i dag, innrømmer han.

– Mange har avskrevet meg

Veteranen tok en etterlengtet VM-bronse i mai, men bortsett fra det har veteranen ingen podium å vise til etter han ok OL-gull i Beijing i 2008.

Denne sesongen har også vært tøff for 39-åringen, og det var tydelig at det betydde mye å klare målet om VM-finale.

– Jeg er litt over gjennomsnittet fornøyd med finale, det skal jeg innrømme. Dette er en seier for både meg, for laget, for familien og for norsk roing. Dette har vi kjempet hardt for, og det er noen år siden forrige gang jeg var i en VM-finale. Veldig mange har avskrevet meg, bedt meg om å legge opp og noen mener jeg er en gammel tulling. Jeg har ikke tatt noen medalje, men jeg har tatt meg til en finale og kvalifisert båten for OL. Det er det aller viktigste. Så til dere som ikke tror at ting er mulig, dere kan gå og legge dere, sier han kontant.

Med Rio-billett i lommea er Vestfoldingen dermed klar for sitt sjette OL. Han debuterte under lekene i Atlanta i 1996, og har to gull i singelscullerfra Athen (2004) og Bejiing (2008). Pluss ett sølv i dobbeltsculler sammen med Fredrik Bekken fra Sydney-OL i 2000.

Når startskuddet går i Brasil neste sommer har roveteranen fylt 40 år.

– Nære ved å blåse alt

Halvveis i VM-semifinalen var nordmannen nummer to, bak Mahe Drysdale fra New Zealand som også vant heatet.

Med 200 meter igjen så Tufte ut til å tape kampen om finaleplass, men med det siste giret i bånn slo Tufte hviterussiske Stanislau Shcharbachenia med to tideler i kampen om den tredje og siste finale-billetten.

– På slutten er det egentlig den som er kaldest i hodet til å vente med siste somslaget som tar det. Jeg var veldig nære ved å blåse hele greia tidlig, for jeg var litt varm på grøten. Men la oss si at jeg har vært der før da, så jeg klarte å holde meg litt rolig, sier han med et smil.

Tufte skal ro VM-finale søndag klokka 14.15.