Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Har du gitt eller fått brukte gaver? 

Firebarnsmor og blogger Elin (32) reagerer på de dyre gavene barna gir til hverandre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommerferien er over. De fleste barn er tilbake i barnehage eller skole. De kommer hjem med sekkene fulle av forventninger; tomme matbokser, sølete regntøy, skitne sokker, bøker som trenger omslag – og bursdagsinvitasjoner.

Er det noe vi syns er gøy etter at ungene begynte i barnehage så er det at guttene blir invitert i flere barnebursdager, men jeg holdt på å ramle på rumpa den første gangen vi arrangerte bursdag selv. Utebursdag med natursti for femåringen.

Gavene han fikk var jo råflotte!

Det var bøker, filmer, biler, fiskeutstyr, pengegaver, klær og du aner ikke. Vi fikk en pekepinn på hvordan gavene skulle se ut, og vi forsøkte selvsagt å følge opp som best vi kunne. Dermed sørget vi for å kjøpe gaver til 150-200 kroner hver gang vi ble invitert et sted.

Men hva er det vi egentlig er med på å opprettholde?

De nye tallene viser at vi har over 84.000 fattige barn og unge i Norge, og tallet øker. Mange unger blir tvunget til å avstå fra barnebursdager fordi familiene ikke har råd til å kjøpe gaver. Dette er et politisk ansvar, men du og jeg kan også gjøre noe. Da vi sendte ut invitasjon til fireåringens bursdag la jeg til et lite avsnitt.

Vi skal naturligvis ikke legge oss borti hva som eventuelt gis i gave, men vi ønsker å bidra til minst mulig gavepress. Personlig syns vi ei maksgrense på 100 kroner blant barnehageungene kunne vært ei fin ordning, og brukte gaver eller ei tegning har vi heller ingen ting i mot.

Mannen ristet på hodet over meg som alltid skal stikke meg fram. Hva ville de andre foreldrene i barnehagen tenke om oss nå? Heldigvis har han begynt å slå seg til ro med at jeg bare er sånn, og enig i at budskapet har noe for seg så vi sendte ut invitasjonen.

For ærlig talt, det er for jæklig at vi som samfunn opprettholder sosiale gavenormer som gjør at mange av ungene som bor her ikke kan dra i bursdagene de blir invitert til.

Du og jeg har muligheten til å påvirke dette!

Med fire gutter har vi et barnerom som flyter over i leker. Å gi videre brukte leker som ser helt fine ut er en genial måte å få ut noe av overfloden, det er bra for miljøet og det er en solidarisk praksis som kan gjøre at alle unger har råd til å dra i bursdagene de inviteres til.

Jeg ble så varm og glad inni meg da jeg oppdaget at fireåringen fikk et brukt puslespill hos en av ungene, helt og fint og takknemlig for å komme til et nytt hjem. Dessuten var de andre gavene moderert i omfang, og jeg syns det var en bra trend. Sånn burde det jo vært hele tiden! Det er jo dette som burde vært normen.

Jeg diskuterte tankene mine med ei venninne i sommer som mente ungene våre begynner å bli så store at de har forventninger om større gaver, men det syns jeg bare er sjøsprøyt. Her i huset jubler guttene når vi kommer inn døra og overrekker dem ballonger. De klasker high five over å få såpebobler. En av favorittene under juletreet i fjor var insektsglass som finnes på nett til 40 kroner. Kommer vi inn døra med ei fjær bryter det ut slåsskamp…

Det er vi voksne som bidrar til å hause opp og skape forventninger, ikke ungene. De skiller ikke mellom dyrt og billig før vi begynner å gjøre poeng ut av dette, og i både barnehage og på småskoletrinn syns jeg vi foreldre kan snakke sammen og bli enige om å moderere oss. Er du ikke enig?

Jeg vil gjerne høre din mening! Har du gitt eller fått brukte gaver? Har du diskutert forventningene til gaver med andre foreldre?

Før jeg ble mamma ville jeg rynket på nesen over ideen om å gi vekk brukte gaver til noen. Er ikke det litt kjipt, liksom..? Nå som jeg ser hvor mye leker vi får, og hvor fint det kunne vært å byttet ut noen puslespill, filmer, bøker eller andre leker skulle jeg ønske det var vanlig her til lands. Det er et politisk ansvar å motarbeide fattigdom, men ved å endre vår praksis kan vi faktisk sørge for at alle inkluderes.

Tenk så fint om alle unger i Norge kunne hatt råd til å takke ja til bursdagsinvitasjonen?

Innlegget er gjengitt med tillatelse av forfatteren fra hennes blogg.