Norway's Vegard Forren, center, and Stefan Johansen, second right, celebrate their goal during the Euro 2016 Group H qualifying soccer match between Bulgaria and Norway, in Sofia, Bulgaria, Thursday, Sept. 3, 2015. (AP Photo/Valentina Petrova)s FOTO: VALENTINA PETROVA /
Norway's Vegard Forren, center, and Stefan Johansen, second right, celebrate their goal during the Euro 2016 Group H qualifying soccer match between Bulgaria and Norway, in Sofia, Bulgaria, Thursday, Sept. 3, 2015. (AP Photo/Valentina Petrova)s FOTO: VALENTINA PETROVA /

Høgmos dødelige dødballteam har planen klar for Kroatia

– De er en god dødballnasjon, men vi er godt forberedt, sier frispark- og cornerprofessor Jarl Torske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SOFIA (TV 2): Per-Mathias Høgmo har lagt all dødballmakt i andres hender. Etter frisparket som endte med scoring av Vegard Forren og tre poeng i skjebnekampen mot Bulgaria torsdag, pekte landslagssjefen på assistent Jarl Torske for svar på om trekket var innøvd.

Torske leder landslagets dødballteam – bestående av ham selv, keepertrener Frode Grodås og tidligere landslagsspiss Sigurd Rushfeldt – i tillegg til en håndfull spillere.

Sammen med det Torske beskriver som 7-8 sentrale spillere, der særlig Vegard Forren og Stefan Johansen er sentrale, legger de planene for hvordan de best mulig skal utnytte offensive dødballer – og forsvare defensiver dødballer.

Sterk dødballnasjon

Det inkluderer selvsagt en nøye analyse av motstanderne, og Torske forsikrer om at det ikke blir noe hastverksarbeid frem mot Kroatia-kampen søndag.

– Kroatia er en veldig sterk dødballnasjon, og vi har kartlagt dem allerede. Senest i dag bladde jeg gjennom dødballsituasjoner de har hatt i de foregående kampene. I tillegg er det ikke så lenge siden vi møtte dem. Vi er godt forberedt til søndag med tanke på hvor de er sterke og hvor våre muligheter ligger, sa Torske til TV 2 før landslaget hastet i bussen og rett til charterflyet som tok landslagsspillerne hjem i natt.

– Uansett er det guttene som må løse oppgaven. Det gjorde de i dag, og det får vi håpe de gjør på søndag også.

Spillerne får og tar ansvar

For selv om det jobbes en del med dødballer bak dørene på landslagets lukkede treninger er det ingenting som er hugget i stein.

– Filosofien vi har går på at vi gir spillerne ansvaret, forklarer mannen som etter borteseieren mot Aserbajdsjan i fjor fikk tittelen dødballprofessor av sin sjef Per-Mathias Høgmo.

– Vi har en del faste oppstillinger, men av og til går det ikke å tegne opp nøyaktig. Det har med vinkel og avstand å gjøre. Der er Stefan og Vegard veldig sentrale. Det er de som løser det, og som gjør trekket på den måten. Du finner ikke en tegning av den scoringen der i vår garderobe. Vi har tanker om hvor man skal plassere stoppere og slike ting, men akkurat den løsningen med Vegard, som kom luskende opp, og hvordan de brukte Even Hovland – det løser de selv.

– Det er Stefan som får et impulstrekk der. Jeg splitter med Even på motsatt side og er heldig og får kanskje den svakeste mannen mot meg. Jeg prøver å komme løpe meg fri og Stefan slår en perfekt pasning. Det handler om å konsentrere seg å treffe rent og jeg traff ganske rent, forklarte matchvinner Forren til TV 2.

– Stefan må i hvert fall på 60 prosent av æren, så får jeg ta 40 prosent, fortsetter Forren.

Vanskelig å lese

Meningen er at det skal skapes mange troverdige alternativ for den som «server» frisparket.

På den måten blir det vanskelig å lese for motstanderen. Ideelt sett skal det være troverdige kortpasningsalternativ, noen å slå innlegg på – og også det å skyte direkte kan være en mulighet i mange situasjoner. Resten er opp til spillerne.

– Dette målet var på impuls fra spillerne – og som regel er det slik at de har bedre forutsetninger for å ta de rette avgjørelsene enn oss som sitter på benken, forklarer Torske som også sier at det ikke på treningene mesteparten av dødballarbeidet gjøres.

– Vi jobber tett sammen og bruker mye tid på dette, men ikke bare på treningene. Vi bruker vel så mye tid på bakrommet og snakker om det.

– Blir du ekstra glad når dere vinner som følge av en dødball?

– Ja, når man har hovedansvar for dødballteamet så blir jeg veldig glad av at vi lykkes på en dødball. Jeg hadde vært like glad for en seier uansett hvordan målet kom, men det er klart det er ekstra gøy når det er det. Det gir jo også glød, motivasjon og entusiasme for å lykkes igjen neste gang.

Det er liten tvil om at dødballer vil ha vært en viktig faktor dersom Norge tar seg til EM i 2016.