SIER NEI: Ikke engang regjeringspartienes egne velgere ønsker seg flere søndagsåpne butikker. FOTO: SCANPIX
SIER NEI: Ikke engang regjeringspartienes egne velgere ønsker seg flere søndagsåpne butikker. FOTO: SCANPIX

Frp kjemper for søndagsåpent: –Flertallet av velgerne sier nei 

Ny TV 2-måling viser at selv ikke partiets egne velgere står bak dem i kampen om søndagsåpne butikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fersk måling TV 2 har gjennomført viser at seks av ti Frp-velgere sier nei til søndagsåpne butikker.

Frp er tydelige på at de ønsker at også større butikker skal få holde åpent syv dager i uken.

– Vi har i avtalen vår at vi ønsker å gjennomføre søndagsåpne butikker, sier Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til TV 2.

Frp-statsråden lar seg ikke rokke av TV 2s nye måling.

– Motstanden er stor nå, det var den i Danmark også, så innførte de søndagsåpne butikker og nå er folk flest fornøyde med det, sier Listhaug.

Krf: – Positivt overrasket

Lederen av Krf, partiet som kjemper hardt imot forslaget er derimot strålende fornøyd med den nye målingen.

– Jeg er positivt overrasket over at Frp-velgerne her velger en veldig klok strategi og lytter til det som har vært Krf sitt standpunkt, sier Knut Arild Hareide.

I dag er regelen at butikken på under 100 kvadratmeter, såkalte Brustad-buer har lov til å holde åpent på søndager. Flere målinger fra tidligere viser at folk flest ikke ønsker at dette skal endres.

Er det et mål for dere at folk flest skal være for flere søndagsåpne butikker?

– For meg er det et mål å skape frihet til folket til å bestemme over sin egen hverdag i større grad, og dermed også kunne bestemme om de vil handle på søndager, svarer Listhaug.

Målingen TNS Gallup har gjennomført for TV 2 viser at bare 26,7 prosent av de spurte som har en mening er for søndagsåpent. Blant Høyres velgere er 44,2 prosent for, mens 55,8 prosent er mot.

Blant de spurte under 30 år er det omlag like mange som ønsker søndagsåpne butikker som er mot. Motstanden øker jo eldre folk blir. Motstanden er størst i de minst sentrale kommunene, mens det er flest som ønsker søndagsåpent i de store byene. 

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med intervju av 1002 personer med stemmerett i tidsrommet 31. august - 1. september. Spørsmålet som ble stilt var: «Er du for eller mot søndagsåpne butikker». feilmarginen er +/- 2,8 prosentpoeng.