DRØMMEN: Vegard Forren og Norge kan drømme om EM i Frankrike etter tre poeng mot Bulgaria i Sofia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DRØMMEN: Vegard Forren og Norge kan drømme om EM i Frankrike etter tre poeng mot Bulgaria i Sofia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Genialt frispark-trekk holder liv i Norges EM-drøm

Vegard Forren ble Norges helt og matchvinner i Sofia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bulgaria - Norge 0-1:

Stefan Johansen ble friskmeldt til Norges skjebnekamp borte mot Bulgaria og startet oppgjøret i Sofia. Det viste seg å bli avgjørende.

I en tett og jevn kamp var det et genialt frispark regissert av nettopp Johansen som ble avgjørende. Midtbanespilleren slo ballen inn til en umarkert Vegard Forren som hadde sneket seg vekk fra markeringen. Alene med keeper var midtstopper iskald og satte ballen enkelt ved lengste stolpe.

Det holdt til at Norge vant og tok tre poeng.

Få oversikt over Norges gruppe i altomfotball.no: Gruppe H

Den sterke borteseieren gjør at Norge klatrer helt opp i ryggen på Kroatia som ligger på 2. plass i gruppen. Sistnevnte spilte 0-0 mot Aserbajdsjan tidligere torsdag og ligger nå kun ett poeng foran Norge, mens Italia ligger to poeng foran nordmennene etter sin 1-0-seier over Malta på hjemmebane.

Forren om målet: – Ikke hver dag

Matchvinner Forren kunne glise bredt etter kampen.

– Det er Stefan som får et impulstrekk der. Jeg splitter med Even på motsatt side og er heldig og får kanskje den svakeste mannen mot meg. Jeg prøver å komme løpe meg fri og Stefan slår en perfekt pasning. Det handler om å konsentrer seg å treffe rent og jeg traff ganske rent, forklarer Forren til TV 2.

– Det er nesten litt sånn Solskjær over den?

– Ja, det var kanskje det. Innsiden av høyre og kontrollert, det er ikke hver dag. Det var greit at den kom nå.

Han mener Johansen bør få mest ros for dødballtrekket.

– Stefan må i hvert fall på 60 prosent av æren, så får jeg ta 40 prosent, fortsetter Forren.

– Er genialt når vi scorer

Mannen bak scoringen forklarer den slik:

– Jeg ser at Vegard er én mot én på siden og roper at han må gå inn bak ham. Så chipper jeg over, og han får et sleivspark i mål, sa Stefan Johansen med et smil om scoringen, sier Johansen til TV 2.

– Det er jo smått genialt?

– Ja, det er genialt når vi scorer, ellers ser det dumt ut. Både jeg og han hadde godfølelsen på den, forklarer Norges midtbanestjerne.

– Et godt resultat

TV 2s ekspert Mini var fornøyd etter seieren og den sterke prestasjonen i Sofia.

– En bortekamp som Norge skal spille dem. Bunnsolid defensivt samtidig som man har tatt vare på noen kontringer og fått et par-tre målsjanser, sier Mini til TV 2.

– Går ikke annet enn å gi en klapp på skuldrene til Høgmo og guttene for gjennomføringen av denne kampen. En seier borte mot Bulgaria er et veldig godt resultat, selv om det ikke er over forventning, fortsetter Mini.

TV 2s ekspert var veldig imponert over trekket som sikret Norge seieren. 

– Han som kom opp med dødballen fortjener et ekstra klapp på skuldra. Et strålende trekk, forteller Mini.

Glimrende Nyland-redning

Norge åpnet best i Sofia og satte et lite press på vertene i starten av kampen uten å skape noe særlig. Det norske laget som Per-Mathias Høgmo hadde sendt utpå så kompakt ut og stod godt mot bulgarerne.

I det 20. minutt skulle hjemmelaget få en fin mulighet. Tom Høgli dro ned Stanislev Manolev som var på tur inn i sekstenmeteren. Dommeren dømte frispark og ga backen gult kort.

Frisparket plassere Ivelin Popov nede i nærmeste hjørne, men en god Ørjan Nyland i Norges mål reddet forsøket og fikk slått ballen ut til corner. En flott redning av keeperen. Bulgarerne satte et press på Norge de neste minuttene uten å få uttelling.

Syv minutter før pause fikk Norge frispark i god posisjon, men fra 25 meter skjøt Vegard Forren ballen i en bulgarsk spiller og ballen trillet ut til corner. Det var målløst til pause. En god omgang av Norge som ikke slapp til Bulgaria til de største mulighetene.

Genialt frispark-trekk

Bulgaria var frisk etter pause og Ilijan Micanski dro seg inn i Norges sekstenmeter ni minutter ut i omgangen. Spissen fikk to skuddmuligheter, men heroisk jobbing i Norges forsvar sørget for at begge muligheten ble klarert.

Så var det tid for norsk jubel. Norge fikk frispark like utenfor Bulgarias sekstenmeter. Vegard Forren stilte seg på motsatt side av resten av de norske spillerne. Stefan Johansens pasning var genial og lurte hele de bulgarske forsvaret. Inne foran mål kunne Forren styre ballen enkelt i mål. Et genialt trekk.

Etter scoringen åpnet kampen seg mer og Norge fikk mer rom å boltre seg og både Høgli og Alexander Søderlund fikk gode muligheter, men maktet ikke å overliste keeper.

Bulgaria prøvde å sette et press på Norge i sluttminuttene men et kompakt norsk lag nektet å slippe bulgarerne til noe som helst. Dermed endte det med seier til Norge.

Slikt startet lagene:
Bulgaria: B. Mitrev, I. Bandalovski, A. Aleksandrov, N. Bodurov, Y. Minev, S. Dyakov, I. Chochev, S. Manolev, I. Popov, G. Milanov, I. Micanski
Norge: Ø. Nyland, O. Elabdellaoui, E. Hovland, V. Forren, T. Høgli, J. Samuelsen, S. Johansen, A. Tettey, J. Berget, M. Henriksen, A. Søderlund