God morgen Norge-Wenches ukemeny

Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer. Se innslagene og la deg inspirere!

Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2
Noe for enhver for uken som kommer med Wenche Andersens oppskrifter!  Foto: TV 2

MANDAG:  To nostalgiske retter og en franskinspirert suppe med grønne erter. 

Kabaret med grønne erter, reker og fiskepudding

Dette trenger du:

  • 1 pose lys aspik/buljonggele
  • Ca. 150 g fiskepudding i små terninger
  • Ca. 150 g rensede reker
  • Ca. 3 dl frosne grønne selskapserter
  • Evt. kokte egg
  • Egg og reker til servering

Slik gjør du:

Lag aspik etter anvisning på posen, erstatt eventuelt litt av vannet med hvitvin, tørr sherry eller sitron.
Kok ertene etter anvisning på pakken og la dem renne godt av seg.
Brukes reker i lake, hell av laken og skyll rekene under rennende kaldt vann og la renne godt av seg.
Lag kabaret i rund eller avlang form.
Legg lagvis reker, fiskepudding i terninger og erter.
Server med kokte egg i båter og evtventuelt mer reker, dressing og brød.

Urtedressing

Dette trenger du:

  • 2 dl lett crème fraiche
  • 2-3 ss majones
  • 1 ts dijonsennep
  • Saft av ½ sitron
  • Frisk persille og evt. litt frisk estragon
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Kjør sammen til en ”grønn” dressing i en hurtigmiks

 

Fylte terteskjell - 4-6 skjell

Hvitsaus
Dette trenger du:

  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 5 dl melk
  • Salt og pepper
  • Ca. 250 g fiskepudding i terninger
  • 2-3 dl fryste grønne erter
  • Tynne skiver kokte gulrøtter

Slik gjør du:

Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemel.
Spe med melk mens du rører godt hele tiden.
Kok opp under omrøring, smak til, la trekke i 8-10 min.
Skrell, del og kok gulrøtter.
Kok de fryste ertene etter anvisning på pakken og la dem renne godt av seg.
Del fiskepuddingen i terninger og tilsett i den hvite sausen.
Varm opp.
Rett før servering tilsett erter og dill, eventuelt gressløk, i sausen.
Server stuingen i varme terteskjell.
Varmes i stekeovn for at de skal bli sprøe og velsmakende.

 

Crème Ninon – grønn ertesuppe med musserende vin

Dette trenger du:

  • 2 sjalottløk
  • 1 ss smør
  • Ca. 500 g fryste grønne erter
  • 7 dl grønnsaksbuljong/kraft, evt. kyllingkraft
  • 1 dl fløte
  • 1 dl champagne eller annen musserende vin
  • Salt og pepper
  • Frisk estragon eller dill

Slik gjør du:

Finhakk løken og surr i smør til den blir blank.
Hell på buljongen og kok opp.
Tilsett ertene, kok opp og la koke i 2 min.
Bruk en stavmikser og kjør til suppen blir glatt og grønn.
Tilsett fløten og kok opp.
Trekk kasserollen vekk fra platen straks det koker.
Smak til med salt og pepper.
Fordel i suppetallerkener eller kopper, hell i champagnen eller annen musserende vin. Pynt med estragon og server.

Tynne skiver fenalår kan serves til suppen.

 

TIRSDAG:  Hvit fisk med tomat og bønner

Oppskrift hentet fra: Verdens beste familiekokebok av Kjartan Skjelde og Berit Nordstrand

Dette trenger du:

  • 600 g hvit fiskefilet for eksempel brosme, steinbit eller annen fast fisk
  • 180 g hvite bønner (legges i bløt natten over)
  • 1 hel hvitløk
  • 2 løk
  • 6 kvister estragon, oregano, salvie
  • Saft av ½ økologisk sitron
  • 1 dl olivenolje
  • 3 dl vann
  • 400 g små tomater
  • 1 pose babyspinat (65 g)
  • Persille eller ande urter
  • Tørket revet brød

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 180 grader.
Bland hvitløkbåter med skall, løkskiver, estragon, sitronsaft og sitronskall med olje og vann.
Hell i en form med utbløtte hvite bønner.
Sett formen i varm stekeovn og la steke i ca. 45 min. til bønnene er møre.
Ta ut formen og legg i tomater.
Vend inn spinat og fordel fisken på toppen.
Stek videre i 10 min.
Riv brødet i biter og tørk sprøtt og gyllent i ovn, ca. 8-10 min.
Strø brødbitene, hakkede urter og ansjos på toppen av retten.
Server med hjemmelaget majones.

 

ONSDAG:  Blodtrykksvennlig ovnsbakt laks med høstens grønnsaker og grønnkålsaus

Dette trenger du, til 4 personer: 

  • Velg ca 1 kg grønnsaker etter smak og tilgang. For eksempel rosenkål, gulrøtter, søtpotet, rødbeter, løk og/eller sellerirot
  • ca 150 g fiskefilet per person
  • olje
  • grovmalt pepper
  • saft og finrevet skall av sitron

Grønnkålsaus
(Glutenfri; jevn med maisenna mel utrørt i litt kald melk)

  • en god neve grønnkål (kan erstattes av spinat)
  • vann
  • salt til koking
  • ca 5 dl melk og kokevann fra grønnsaker
  • 3 ss hvetemel rørt ut i litt av den kalde melken
  • salt og pepper
  • revet muskatnøtt
  • 1-2 ss kaldt smør/margarin – kan sløyfes

Slik gjør du:

Begynn med grønnsakene.
Varm stekeovnen til 225 grader.
Rens og del grønnsaker i båter/biter, og legg i en ildfast form.
Fordel over litt olje, salt, pepper, sitronsaft og sitronskall.
Stek i ovn ved 225 grader i 20-30 min.
Senk temperaturen og legg på fisk i serveringsstykker.
Dryss over grovmalt pepper, sitronsaft og finrevet sitronskall, og stek videre i ca 10 min.

Grønnkålsaus
Skyll godt av grønnkålen, skjær av de groveste stilkene og del grønnkålbladene i litt mindre biter.
Kok opp vann og salt, og legg grønnkålen i det kokende vannet, la koke i 2-3 min.
Hell av kokevannet. (Spinat kokes 1-2 min)

Saus
Visp hvetemelet inn i den kalde melken og kok opp til en fyldig saus.
Legg i de kokte grønnkålbladene, bruk en stavmikser og kjør sammen til en glatt saus.
Tilsett litt av grønnsaksvannet til passe konsistens rett før servering.
Pisk eventuelt inn 1-2 ss smør/margarin.
Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

 

TORSDAG:  Helstekt oksefilet som er varm-marinert i hvitløk og urtesmør, servert med balsamicosaus og ovnsstekte poteter

Beregn 180-200 g kjøtt per person
Indrefilet, godt mørnet ytrefilet eller entrecôte.
Kjøttet stekes i 2-3 timer før servering!

Hvitløk og urtesmør til marinering av ca. 1 ½ kg kjøtt

Kan også brukes som kryddersmør ved servering.

Dette trenger du:

  • Ca 200 g mykt smør
  • 2-3 fedd finhakket hvitløk
  • Finrevet skall av 1 sitron og saft av 1/2 sitron
  • En god neve finhakkede friske urter (fritt valg)
  • Salt og pepper

Bland alt sammen!

Steking av kjøtt:

  • Salt og grovmalt pepper
  • Olje og smør til steking
  • Friske urter, for eksempel timian

Slik gjør du:

Det er alltid lurt å bruke et steketermometer for det perfekte stekte kjøttet!
Temperer kjøttet, det vil si la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det krydres og brunes i panne.
Legg kjøttet i et ildfast fat, stikk inn et steketermometer og sett i varm stekeovn ved 125 grader.
Legg 2-3 kvister frisk timian på kjøttet.
Stek til termometeret viser 60 grader, for rosa kjøtt.
Steketid ca. 45 min.-1 time for indrefilet, ca 1 ½-2 timer for entrecote.
Steketid avhengig av tykkelsen på kjøttet.
Ta ut kjøttet og legg på et stort ark tykk aluminiumsfolie.
Fordel hvitløk og urtesmøret over kjøttet, og pakk godt sammen slik at det blir tett.
Pakk så inn i et tykt frotté håndkle og la det hvile på et lunt sted i ca. 1 time før servering.

 

Balcamicosaus, til 6-8 personer

TIPS: Glutenfri, og evt. melkefri, hvis smør erstattes med margarin uten melk!

Dette trenger du:

  • 3 sjalottløk
  • 2 ss smør, evt. margarin for melkefri
  • 2 ts tomatpure
  • 2-3 dl rødvin
  • 2 dl oksekraft (Jacobs om du ikke har egen)
  • 2 dl vann
  • 4 ss soyasaus (med lite salt, glutenfri)
  • 4 ss balsamicoeddik (Aceto di balsamico, fra Modena)
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist timian ev estragon, ev 1 ts tørket
  • 3-4 ss kaldt smør
  • Pepper og salt

Slik gjør du:

Finhakk sjalottløk og surr i smør til løken blir blank (ikke brun).
Øk temperaturen litt, tilsett tomatpure og la surre 1-2 min. slik at den får ”brent” av seg.
Hell i rødvin og la koke inn til det halve.
Tilsett oksekraft, soyasaus, balsamicoeddik, laurbærblad og timian/estragon.
Kok opp og la trekke/småkoke uten lokk i 15-20 min.
Før servering, sil og hell sausen tilbake i gryten, varm opp uten å koke og pisk inn kaldt smør i terninger.
Nå er det viktig at sausen ikke koker, da vil den skille seg!
Smak til med salt og pepper.

Server kjøttet i litt tykke skiver med små ovnsbakte poteter, eventuelt mandelpotet/jordskokk, persillerot pure og valgfrie grønnsaker.

 

FREDAG:  Hjemmelaget ketchup fra Matfold i Fredrikstad

Dette trenger du til ca. 1 l ketchup:

  • 2 kg tomater (norske)
  • 1 løk
  • ½ - 1 fedd hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 2-3 ss eplesidereddik, eventuelt hvitvinseddik
  • 1 ss honning
  • Ørlite salt og grovmalt pepper
  • (Valgfritt) tilsett finhakket chili eller urter etter smak

Slik gjør du:

Skjær tomatene i biter og ta bort stilkfestet.
Grovhakk løk og hvitløk.
La tomatene og løken frese med litt olje i en gryte, la det trekke i ca. 20 min. Pass på å rør om slik at det ikke blir brent i bunnen!
Kjør alt sammen til en glatt masse med en stavmikser, eventuelt med en blender.
Smak til med salt, pepper og honning.
Avkjøl, fyll på glass og sett på lokk.
Oppbevar i kjøleskapet .